[技術討論] [儲存方案] NAS vs USB dock

打算起一部機用黎 store video &/ backup for personal use
最緊要係 “安全穩定”
想參考下大家嘅意見 (VPS/DC 唔考慮)

1)依家 hd 係?
a) 長開長命 (我會揀 nas/linux)
b) 少開長命 (我會揀 usb dock 要用先插usb同電 (控濕箱有冇用?))

2)想穩陣,係咪 WD RED 最好?

3)
預計 5年會有 8+ TB data,預 4 bay
預計 10年會有 20+ TB data,預 8 bay
由於大容量 hd 都係 5年保,係咪應該 5年就算(到時可能連埋部機都要換)?

4)
如果係 usb,我就會 manual FULL backup(應該要 RAID 1)
如果係 linux,我就會 auto FULL backup (versioning)
如果係 NAS,會係點?

4)
ORICO usb 3.0 4 bay dock: ~$700
ORICO usb 3.0 5 bay RAID dock: ~$1600
ORICO usb 3.0 8 bay dock: ~$2500
linux DIY 4-8 bay: ~$2000 (要搵好 case 唔易)
NAS 未用過,唔識揀

5)case (nas/linux)
要夠靜,最好 case 用大風扇
如果可以橫放 2U 就最 perfect

6)format
因為我主要用 Mac
依家同 win share data,所以用 exFAT (未炒過)
如果行 linux,有用過 ext4,但係唔知同 mac 夾會點
有冇其他提議?

個人感覺dock不是預你長插/耐用的,分分鐘一兩年就出事
你話最緊要係 “安全穩定”,我建議用兩種不用的backup,
如online+offline,onsite+offsite,HDD+DVD/BR/tape等等

個人感覺dock不是預你長插/耐用的,分分鐘一兩年就出事
你話最緊要係 “安全穩定”,我建議用兩種不用的ba ...
TH30 發表於 2015-2-26 08:14

dock 我都唔會長插 (要用先插usb同電 )

online 唔考慮(VPS/DC 唔考慮)
offsite 都麻煩
最好都係 onsite 做晒

ORICO 我用過一個USB3 card reader,
主要用黎抄相, 我一向都係cut and paste
用左幾個月之後就壞左, 會抄壞相
呢個brand我就怕怕

你有唔同platform一定唔用usb doc
NTFS mac 讀唔到
mac個format windows又讀唔到
FAT32 又抄唔到大file

正路用NAS方便
千其唔好用4bay囉 raid 5, 有一隻死左, 咁你咪換HDD囉, 不過rebulid時隻隻都狂做, 呢個時候死多隻就high high

你有唔同platform一定唔用usb doc
NTFS mac 讀唔到
mac個format windows又讀唔到
FAT32 又抄唔到大file

正 ...
kclam 發表於 2015-2-26 09:29

只會係 mac 用(唔會係 windows/linux access)
NTFS mac 係讀到,只係寫唔到

應該會用 raid 1(usb就人手)

個人用緊 :  DS1812+  (raid 6 ) ,  deskstop  3TB X 8 (raid 6 ).........如果甘都死. 抵死啦.

個人用緊 :  DS1812+  (raid 6 ) ,  deskstop  3TB X 8 (raid 6 ).........如果甘都死. 抵死啦. ...
lubbersteven 發表於 2015-2-26 12:18

太貴了吧 。。。

raid 6 即係 3TBx8 實用 3TBx4 ?

回覆 8# fatdog
死左DATA......你估要用幾多錢去搞

回覆  fatdog
死左DATA......你估要用幾多錢去搞
lubbersteven 發表於 2015-2-26 12:44

都要睇餸食飯嫁

如果 backup 同 org 一齊死都冇計,係個天想玩野姐~