[技術討論] 邊隻 SMART 好用 ?

追左某 D post, 想問下有冇邊隻 SMART 可以做到好似掃毒咁, 每星期或每月自動做一次, 掃到有問題就可以通知你(Email 或 彈個 Error 出尼咁樣) .

或普遍有冇邊隻係多人用? thanks.

一行答唒
iamfish 發表於 2015-2-26 17:31

師兄, thx, 已經 install 左玩緊.
想問下 Bad Sector 掃唔掃到 ? 佢個運作模式係一路運行, random 咁掃 ?

師兄, thx, 已經 install 左玩緊.
想問下 Bad Sector 掃唔掃到 ? 佢個運作模式係一路運行, random 咁掃 ? ...
火火火木 發表於 2015-3-3 15:26

硬碟有壞區會自動用後備磁區代替同記錄在SMART既05度,唔好不斷掃個硬碟浪廢佢既壽命。

硬碟有壞區會自動用後備磁區代替同記錄在SMART既05度,唔好不斷掃個硬碟浪廢佢既壽命。 ...
harryytm 發表於 2015-3-3 17:40

師兄意思係, 個 SMART 唔用果陣, 就熄左佢 (連背景運作都唔好)?
得閒先開出尼 check ?

師兄意思係, 個 SMART 唔用果陣, 就熄左佢 (連背景運作都唔好)?
得閒先開出尼 check ? ...
火火火木 發表於 2015-3-5 12:30

唔係,SMART係硬碟Firmware一部份無得熄,只要你部硬碟運作SMART就會係度睇住隻碟正唔正常,啲睇SMART既軟件只係問部硬碟報SMART資料比佢。

唔係,SMART係硬碟Firmware一部份無得熄,只要你部硬碟運作SMART就會係度睇住隻碟正唔正常,啲睇SMA ...
harryytm 發表於 2015-3-5 13:20

學到野了, thx !