[操作疑難] HDD內部溫度個記錄點解去到181度咁恐怖的??

雖然顯示現在溫度無問題
其他HDD個讀數都正數, 大約3X ~ 4X度
但唯獨呢隻HDD個記錄特別怪

究竟咩事呢? 有時有會聽到HDD狂轉的嘈音, 唔知係咪呢隻出事 (共有3隻HDD)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# 小子

181 單位應該不是度數

可能係開氏 / 華氏

雖然顯示現在溫度無問題
其他HDD個讀數都正數, 大約3X ~ 4X度
但唯獨呢隻HDD個記錄特別怪

究竟 ...
小子 發表於 2015-3-17 01:44

數值是看Raw值同用16進制

回覆  小子

181 單位應該不是度數
chisato721 發表於 2015-3-18 12:50

但同一軟件,另外2隻HDD讀數又正常,大約3~4x

個讀數要斬開做三個數字 41,18,33 

190         (C2)Temperature-- Temperature, monitored by a sensor somewhere inside the drive. Raw value typicaly holds the actual temperature (hexadecimal) in its rightmost two digits. 所以21=33 deg C 就合理. 181就唔明.

但同一軟件,另外2隻HDD讀數又正常,大約3~4x
小子 發表於 2015-3-18 14:54

數值要睇RAW欄, 正如C7傳輸錯誤數你都唔會當佢係200

數值要睇RAW欄, 正如C7傳輸錯誤數你都唔會當佢係200
AC360 發表於 2015-3-18 18:13

顯示溫度設定係以攝氏顯示

但RAW值亦比另外2隻高得多
(預設已係16hex 制)

點解只有TOSHIBA的數值會特別D???
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

顯示溫度設定係以攝氏顯示

但RAW值亦比另外2隻高得多
(預設已係16hex 制)

點解只有TOSHIBA的數值會 ...
小子 發表於 2015-3-19 01:01

RAW值最後四位16hex數0021, 代表既係現時溫度讀數, 10進制就係33度

RAW值前兩組四位數0029同0012轉返10進制分別代表最高及最低溫度