[開箱] Toshiba 4TB MD04ACA400 超簡單開箱+測試

見其中1C賣$1000有找,實在諗唔到理由唔買佢 (唔鍾意3TB)

唔係MIC係MIP

因為我部機塊板超舊,以下測試睇下就好
板係MSI P35 Neo2 FR
得SATA II
而且官方答案係唔Support大於2TB的hdd
不過佢有個Marvell既SATA頭,用佢就可以食得晒4TB
入到WIN7用GPT界完再插返原本既ICH9就冇問題

多謝收看

Access time 12ms咁快!
2, 3TB都要15ms左右

Access time 12ms咁快!
2, 3TB都要15ms左右
EITCo 發表於 2015-3-22 14:20

網上有另一篇開箱係Read 11.9ms,Write 13.4ms

網上有另一篇開箱係Read 11.9ms,Write 13.4ms
minazuki 發表於 2015-3-22 14:23

奇怪通常唔係write access會快過read access架咩
不過總之比2, 3TB快左都係好事

想問係邊間代理o既貨

板係MSI P35 Neo2 FR
得SATA II
而且官方答案係唔Support大於2TB的hdd
不過佢有個Marvell既SATA頭,用佢就可以食得晒4TB
入到WIN7用GPT界完再插返原本既ICH9就冇問題...
minazuki 發表於 2015-3-22 14:15

大大試清楚ICH9
一陣用到超過2TB突然間消失咗就唔好

想問係邊間代理o既貨
jellybowl 發表於 2015-3-22 15:18

Alevel
2年保only

大大試清楚ICH9
一陣用到超過2TB突然間消失咗就唔好
smoke_cheese 發表於 2015-3-22 15:30

界左做2TB * 2
一個已經用左1.3TB data
另一個用左六百幾GB
應該冇問題吧

之前一個月好似仲要 11xx, 咁快9字頭

邊個c? 中間, 死角定係死角對出

之前一個月好似仲要 11xx, 咁快9字頭

邊個c? 中間, 死角定係死角對出 ...
rabbit82047 發表於 2015-3-22 17:11

中C
3C網上都有報價,自己睇下都好快