[操作疑難] windows 用ssd開始唔夠位

我用緊corsair forue gt 120開始唔夠位
所以想加多隻行RAID/換過隻
問題就出來了
1.唔知行RAID洗唔洗同一個型號
2.本身果隻裝左window,洗唔洗清左先
3.用ghoot可唔可以將window完美搬來搬去(考慮可能要洗window問題)

1. 唔一定, 但係強烈建議你用同一型號
2. 如果由non-RAID轉RAID預左會洗哂data
3. 轉RAID就好大工程, 如果換過隻大D就冇問題

btw, Ghost太舊, 你可以考慮下用Acronis True Image

ching是打算software raid 0定hardware raid 0?

我沒用過Acronis True Image來restore os在raid上面,可能我的憂慮不是事實。
但我擔心Acronis True Image對Software  raid的兼容性不好,到時detect不到真是找來搞。
Oh,甘快找到source:https://kb.acronis.com/content/11681
補埋 ghost的情況:http://www.symantec.com/business ... t&id=TECH109572

回覆 3# luos543

師兄,120都唔夠???? 我64GB仲有成19GB剩,你D GAME玩完唔DELETE????

回覆  luos543

師兄,120都唔夠???? 我64GB仲有成19GB剩,你D GAME玩完唔DELETE???? ...
inone2 發表於 2015-4-11 19:29

你試下裝套Adobe CC 2014

1. 唔一定, 但係強烈建議你用同一型號
2. 如果由non-RAID轉RAID預左會洗哂data
3. 轉RAID就好大工程, 如果 ...
KinChungE 發表於 2015-4-11 17:57

Acronis True Image是類似ghoot?

ching是打算software raid 0定hardware raid 0?

我沒用過Acronis True Image來restore os在raid上面,可 ...
luos543 發表於 2015-4-11 18:08

raid都有分?
第一次試,有無詳情

1. 唔駛
2. 起raid 前會做一次initialize, 所以唔駛
3. 都initialize 左,仲完美地搬黎搬去做乜鬼

坦白講,多隻香爐多隻鬼,無需要就無謂玩raid 啦,買隻大小小的ssd , 再用todo backup free clone 過去新ssd 度咪仲快手,仲乾手淨腳。

回覆  luos543

師兄,120都唔夠???? 我64GB仲有成19GB剩,你D GAME玩完唔DELETE???? ...
inone2 發表於 2015-4-11 19:29

說唔夠用的那位是我,你回3樓是為了搞笑?
而且我淨裝各種程式已經唔夠位
game係裝第2個ssd

轉做 RAID 0我做過
GHOST 佢出黎先
兩隻清空佢再 SET 做 RAID 0
RECOVER 返搞掂