[操作疑難] Notebook harddisk咁既速,算唔算好慢

我覺得部notebook好遲鈍,如果咁既速度,係咪關hdd事
換ssd會解決到?

via HKEPC Reader for Android

筆電 hdd 係咁上下

任何時候 hdd 換 ssd 都會快好多,桌機筆電都係
夠 budget 直接上 256GB,低成本的加速大法

筆電 hdd 係咁上下

夠 budget 直接上 256GB,低成本的加速 ...
BenKewell 發表於 2015-4-13 12:02

夠budget應該上512GB

256GB其實已經好基本

筆電 hdd 係咁上下

夠 budget 直接上 256GB,低成本的加速 ...
BenKewell 發表於 2015-4-13 12:02

最忍受唔到係有時突然勁慢
我做任何一個操作都要等成十幾秒
有時部機行順左又冇咩事

有時部機行順左又冇咩事 ...
gserli 發表於 2015-4-13 15:46

HDD一multitask即死

HDD一multitask即死
KinChungE 發表於 2015-4-13 15:58
係咪正常架?
desktop又唔會喎,雖然我都睇過desktop快超過一倍

有時部機行順左又冇咩事 ...
gserli 發表於 2015-4-13 15:46

你部NB行幾多條RAM?有冇獨顯?CPU係用藍定紅?

你部NB行幾多條RAM?有冇獨顯?CPU係用藍定紅?
CHK 發表於 2015-4-13 17:13

Single Channel 4GB
i5-4210U
Onboard GPU
我眼見CPU同Ram使用率唔高

夠budget應該上512GB

256GB其實已經好基本
KinChungE 發表於 2015-4-13 12:04

我上月係旺電見到有人仲想買 64GB,明明畀多幾十已經有 128GB
人人 budget 唔同

我上月係旺電見到有人仲想買 64GB,明明畀多幾十已經有 128GB
人人 budget 唔同  ...
BenKewell 發表於 2015-4-13 22:29

64同128GB價錢真係差少少
但128同256就唔係咁講
我都計過下,每GB最平應該係512/500/480GB
但計埋降價,個人需求之類因素,就唔係咁講
128一定冇256同512降得咁多