[其他] 硬碟是否出現了問題?

最近開電腦發現非常慢,
而且無啦啦話個C DRVIE 容量只剩3GB,
裝DRIVE又HANG,整相又HAND,重開左幾次機先做到野
到左今日,買左個新無線鍵盤套裝,想試下,點知係裝DRIVE時HANG左,咁唯有REBOOT,
又出現藍畫面及重啟,仲要入左去修復書面,
攪左一輪,WINDOWS都係修復唔到,又重啟,試正常入WINDOWS又試過行安全模式,但入極都入唔到,
最後拎左出黎,用 外置盒拎去部手提CHECK,
開文件睇都無問題,所以用左WINDOWS裡自行修復功能,修復左個C DRIVE,修復完容量多返晒,有成30GB以上
跟手插返入原本部機開,可以入到WINDOWS但幾慢下,用軟件CHECK左HDD,發現出現左以下警告

CHECK左三份一,修復左之後暫時未有損壞磁區出現

想問下,個HDD係咪有損壞?如果直接格化個C重裝會唔會好D?
如果買個新SSD個主HDD,將呢個HDD做放文件會唔會有危機會隨時死硬碟?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

可能是條sata線老化,試下換一條

可能是條sata線老化,試下換一條
luos543 發表於 2015-4-25 03:48

已更換過另一條sata線,
情況無改善
而且無啦啦話我個防毒有問題要重裝,
好啦下載重裝到一半又hand機........

今日買左隻transcend ssd 370  256gb  $725
更換呢隻500gb

今日買左隻transcend ssd 370  256gb  $725
更換呢隻500gb
chi333 發表於 2015-4-25 16:15

多買個HDD啦, Toshiba DT01ACA300 3TB, 又平又快!

多買個HDD啦, Toshiba DT01ACA300 3TB, 又平又快!
simonlorhk 發表於 2015-4-25 16:35

師兄,我個500gb hdd 用左5年都只係咪用左唔夠一半容量,c: 用左50gb (原本100gb) ,d: 無用過 (原來100gb),e:  用左175 gb (原本274gb)

買個3tb都無用

現時已重裝windows去 ssd ,但d文件應仍保留係 500gb硬碟內,已將500gb的 c: 格化左都仍然係出個警告

唔知隻500gb頂到幾耐,我隻WD 2.5吋 BLACK係我亞爸家,但未有時間拎....如果暫時唔插電,係唔係無咁快死?

有冇師兄有類似情況?

-------------------------

500GB 硬碟的 C: 經過格化後,出現了一個壞區,應該係呢個壞區影響部機

如果只有呢個壞區,個硬碟唔裝OS,只係放文件,問題大唔大?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

軟牛CHECK左HDD < 笑左

唔放心嘅話咪做埋低階格式化

bad sector

師兄,我個500gb hdd 用左5年都只係咪用左唔夠一半容量,c: 用左50gb (原本100gb) ,d: 無用過 (原來100g ...
chi333 發表於 2015-4-25 21:12

你個 bad block 太前,harddisk 的 boot sector 連 partition 導引資料都係擺最前,用黎擺 Data 有機會出事。用黎 BT 就冇所謂...

[quote]你個 bad block 太前,harddisk 的 boot sector 連 partition 導引資料都係擺最前,用黎擺 Data 有機會出 ...
tomchen 發表於 2015-4-27 13:42 [/quot

唔該晒師兄,
咁我盡快BACKUP