[操作疑難] 換左新imac d 3.5 吋hdd 讀唔到?

請教各位,有沒有遇過這情況?

本人一直用2010年的macbook pro,外接一個Orico Firewire800 + Usb3.0 的硬碟盒讀3.5 吋hdd,兩隻都是3tb ,一隻2tb for time machine,一直都沒事,存取沒有問題的

3隻hdd 都用Mac OS Extended format

但本月買了最新的iMac,再用同樣方法就讀不到,反而隻2tb time machine就讀到,有沒有人有過這樣的經驗呢?

外接一個硬碟盒問題?

o

回覆 2# fatdog

如果是硬碟盒問題,我應該會連 time machine 個隻都讀唔到,但呢家新機讀唔到,舊機運作正常

其實係咪要話比人知你隻Harddisk係咩format先有人幫到你

回覆 4# iamgozilla

Mac OS Extended

回覆  fatdog

如果是硬碟盒問題,我應該會連 time machine 個隻都讀唔到,但呢家新機讀唔到,舊機運作正 ...
emily.shan16 發表於 2015-5-5 01:46

之前你未講咩牌子,我已經打定個 o 字
唔信你試下依家搵隻 hd format 再 verified 睇下會有咩神奇野~

因為我都中招 ... 新買 toshiba 同 red 都一樣
最後證實係 o 牌有問題
抄完 data 落去好唔可靠

你 hsf 算好啦,應該救得返
我有隻 exfat ... 慘死!

回覆 6# fatdog

咁即係我同orico 個盒copy 左ge data 係隻hdd 入面都唔可靠?

定係我買左過新的硬碟盒就會無事?

回覆  fatdog

咁即係我同orico 個盒copy 左ge data 係隻hdd 入面都唔可靠?

定係我買左過新的硬碟盒就會 ...
emily.shan16 發表於 2015-5-5 02:03

我只係講左我個 case 姐
你可能冇事呢

你有空 hd 可以試下 partition,format 再 verify

請教各位,有沒有遇過這情況?

本人一直用2010年的macbook pro,外接一個Orico Firewire800 + Usb3.0 的硬 ...
emily.shan16 發表於 2015-5-5 01:30

還原舊有,插返落macbook pro又得唔得?

同時用另一個USB controller 插HDD又睇唔睇得返?

還原舊有,插返落macbook pro又得唔得?

同時用另一個USB controller 插HDD又睇唔睇得返? ...
6seven 發表於 2015-5-5 10:26

用MacBook Pro read HDD 係ok的,沒有任何問題

但無其他硬碟盒試,所以唔知得唔得