[保養相關] 點分係全新貨定返修貨?

Xander換返來既死雞,有無得分係全新貨,定係返修貨?

回覆 1# TH30

我唔太知道如何分,

你可以試查保養,應該有基本資訊. 不過, 硬碟通常是換貨居多,很少有返修貨,而且資訊通常不會獲回復.

因為保安問題, 通常一出問題後,如果有備份的話會遭銷毀.

通常翻修貨, HDD面Label會寫住Recertified

通常翻修貨, HDD面Label會寫住Recertified
KinChungE 發表於 2015-5-11 11:19 AM

寫明ecertified好似唔多見,可能我換碟既次數唔多

好多年前試過,碟面張白色貼紙是新的蓋上舊的,大約320GB年代 
有時會多左代理既細label,劃住保養年份日期

寫明ecertified好似唔多見,可能我換碟既次數唔多  

好多年前試過,碟面張白色貼紙是新的蓋上舊的 ...
TH30 發表於 2015-5-11 12:04

類似咁樣

回覆 5# KinChungE

或者經SEAGATE實測後, 當冇問題處理.

不過, 通常人們不會這樣做.

我就check佢hd tune睇下佢行左幾多小時

我有隻 1.5TB rma 都係寫明 "Certified Repair HDD"

我就check佢hd tune睇下佢行左幾多小時
epa 發表於 2015-5-11 15:19

smart values were being reset (usually) during the recertify process
as such, all values were 'clean'