[技術討論] BACKUP 用途的雲端硬碟可以點揀?

相片真係愈黎愈多, 超過2T, 再咁落去, 就算自己有將佢地落NAS, technical 野我唔多識, 隻硬碟或系統一炒我驚d data救唔番, 都係唔多安心, 近來d 雲端硬碟好似平左又大左, 又有直頭免費任你用. 想問下師兄, 如果我要求如下, 邊個雲會arm我?

1. 夠大空間
2. 上下載速度不能太低, 因每次要上下載至少幾百M
3. 有client程式進行上下載, 毋須一定要靠browser
4. 多檔案格式preview唔係必須
5. 公司穩陣唔易執笠
6. 未必一定要免費, 每年US$50-100我接受到

見到d大陸雲好似好正, 又好似真係幾快, 但心裡有條刺, 如有師兄用過麻煩分享下

# 希望唔好錯區

115永久vip,$5000人仔,5pb空間,單檔限制115gb,上下載最少10MB/s

百度vip,年費大約一舊人仔,空間好似有200tb,上下載大約有幾MB/s以上

google同亞馬遜都有無限空間,亞馬遜上下載勁慢,google比較快,都有幾MB/s

捨得每年用US$50-100 就不好用咩網盤啦,每年買兩只Toshiba 2TB $500 backup,安全性打贏市場上所有雲端,加上不洗擔心速度和審查問題。

捨得每年用US$50-100 就不好用咩網盤啦,每年買兩只Toshiba 2TB $500 backup,安全性打贏市場上所有雲端, ...
luos543 發表於 2015-5-23 12:11 AM

不完全同意
買碟local backup不同offsite backup
大量硬碟分類檔案較麻煩,亦有誤刪,壞碟等風險
雲端硬碟在旅遊時上載,在多裝置同步,分享功能等有優勢

回覆 1# soccerism

其實你要BACKUP RAW FILE
定係要大容量網上相簿?

捨得每年用US$50-100 就不好用咩網盤啦,每年買兩只Toshiba 2TB $500 backup,安全性打贏市場上所有雲端, ...
luos543 發表於 2015-5-23 00:11

如果咁做,最好買埋UPS,如果行雷斷電HD有機會瓜

回覆 2# kofz

總括而言free既話 邊隻最好?

luos543 發表於 2015-5-23 00:11

要自己承擔管理就係最大風險, 我隻硬碟瓜左就係DATA瓜左, 可以復修亦肯定係天文數字花費

如果一年俾現在的2T硬碟價格(未來應該會平D), 可以換取到人地幫你BACKUP DATA, 我覺得值

回覆  soccerism

其實你要BACKUP RAW FILE
定係要大容量網上相簿?

TH30 發表於 2015-5-23 08:57

基本上我唔洗預覽, 因為我都會BACKUP手頭上的相片到外置硬碟 (NAS以一般用家角度始終太煩了), 只要有人會保障我D DATA(相片), 我覺得最重要.

有朋友試過一鋪過冇哂小朋友七/八年的相片, 果種慘況慘過核爆.

回覆  kofz

總括而言free既話 邊隻最好?
iamsilvermember 發表於 2015-5-23 14:23

百度,一般夠用