[技術討論] 想買隻新HARD DISK將舊果隻啲野全部搬過去......但有疑問.....

想買隻大啲既HARD DISK......
如果我舊HARD DISK有3個partition.............有冇方法可以照搬去新既3個partition但係新既3個partition既容量加大啲??
有咩software做到??

Thanks!

即係咁:
舊->c: (30/50)     d: (40/50)     e: (100/200)
新->c: (30/80)     d: (40/120)   e: (100/800)

data容量          partition容量

同埋想問埋CLONE完再係WINDOW做最佳化完會唔會都比之前用落冇咁好(有意想不到的事發生??)

同埋想問埋CLONE完再係WINDOW做最佳化完會唔會都比之前用落冇咁好(有意想不到的事發生??) ...
Mr.Mo 發表於 23/5/2015 05:14

我是用 Acronis True Image,是付費軟件,可以做到你的所有要求,Clone 時可以自行調較你希望要的 Partition 大小 ( 當然不能小於現有資料容量 ),Clone 完後應該不會有什麼事情。

如果你不想額外付錢,視乎你打算買的硬碟品牌,可以有免費軟件 ( 其實是 Acronis True Image 的特別版 ) 使用:
( Western Digital ) True Image WD Edition : http://support.wdc.com/product/d ... 119&wdc_lang=ch
( Seagate ) Seagate Discwizard : http://www.seagate.com/tw/zh/support/downloads/discwizard/

其實就咁Clone完,應該仲會有D空白的容量,將佢間做第四個PARTITION可以嗎

我是用 Acronis True Image,是付費軟件,可以做到你的所有要求,Clone 時可以自行調較你希望要的 Partit ...
Jamesbond007 發表於 2015-5-23 11:21

唔該CHING, 好詳盡

其實就咁Clone完,應該仲會有D空白的容量,將佢間做第四個PARTITION可以嗎
epa 發表於 2015-5-23 12:47

我比較PREFER原先既方案......因為主要係想加大C:既大小......同埋易啲管理......

大多數clonings軟件都做到
Acronis Trueimage 我覺得最好用, 但要俾錢買
免費軟件可以試用 Aomei Backupper, 都算簡單易用
再唔係亦可揀 Easeus Todo Backup Free

多謝各CHING教路...........我今晚終於成功換好左HARD DISK啦..........
唯一美中不足既係裝果時新WD HARD DISK果兩個洞都"滑左啞", 搞到上唔實...........
希望唔會搞到個HARD DISK提早玩完啦............

THX THX

多謝各CHING教路...........我今晚終於成功換好左HARD DISK啦..........
唯一美中不足既係裝果時新W ...
Mr.Mo 發表於 2015-5-24 00:38

點解新都會既

點解新都會既
kitchan 發表於 2015-5-24 00:43

係..........
我覺得QC麻麻...........