[配件] 有冇$1000以內好既 SATA card 推介?

有冇$1000以內好既 SATA card 推介?
因為 d 資料都比較重要, 定係普通舊幾水個D都好可靠?
普通 harddisk, 唔係行 SSD 的, 4 個 SATA port 就夠 (有8都唔拘~)
同埋洗唔洗 driver? 即插即用?

底版: https://www.asus.com/Motherboards/P8Z68VGEN3/specifications/

2 x PCIe 3.0/2.0 x16 (x16 or dual x8) *1
1 x PCIe 2.0 x16 (x4 mode, black) *2
2 x PCIe x1
2 x PCI

有冇$1000以內好既 SATA card 推介?
因為 d 資料都比較重要, 定係普通舊幾水個D都好可靠?
普通 harddisk,  ...
alanhippo 發表於 2015-7-7 09:49

普通舊幾水個D仲衰過onboard.
去二手區買張LSI 好過

普通舊幾水個D仲衰過onboard.
去二手區買張LSI 好過
darwinmak 發表於 2015-7-7 11:25

LSI 新既要幾錢? 要用到4TB, 我唔洗 raid

alanhippo 發表於 2015-7-7 15:55

LSI 9211-8i 淘寶4-5百人仔

alanhippo 發表於 2015-7-7 15:55

齋做SATA connection冇RAID的話用Marvell 88SE9235已經夠用。

LSI 9211-8i 淘寶4-5百人仔
lamchan2004 發表於 2015-7-7 16:05

如果香港買呢? 好驚淘到假野, 定 ching 有 link?

呢張用到4TB harddisk? 要唔要 driver?

齋做SATA connection冇RAID的話用Marvell 88SE9235已經夠用。
roytam1 發表於 2015-7-7 16:24

例如有邊張?
用到4TB harddisk? 要唔要 driver?

回覆 7# alanhippo

行AHCI的話可以直接用MSAHCI driver唔裝佢果個driver

如果香港買呢? 好驚淘到假野, 定 ching 有 link?

呢張用到4TB harddisk? 要唔要 driver? ...
alanhippo 發表於 2015-7-7 16:24

有間我買過9260同9211,係全新咭,一張用左2年一張用左幾個月
lsi咭要driver的,雖然win7/8好似內置左
可以用4tb以上hdd

有間我買過9260同9211,係全新咭,一張用左2年一張用左幾個月
lsi咭要driver的,雖然win7/8好似內置左
...
lamchan2004 發表於 2015-7-7 18:46

求 PM Link

另外 香港同 taobao 個價差幾多到 ?