[其他] {分享同討論}師兄們用咩backup您嘅寶貴檔案?

我自己就主要用幾個4或5bay usb盒,貪方便可以掹來掹去第二部腦用,其他野唔識唔熟唔敢多攪
大致設備如下:

主儲存區-->4個呢d東東,當開住左面部腦時,其他腦就透過區域網取存嗰4舊野嘅檔案

HTPC-->1個usb盒或以區域網睇其他腦嘅電影,
中間嗰個nas加usb盒可以心血來潮時,喺街上睇自己己嘅珍藏電影
(查實小弟係一個不折不扣嘅戲迷 )

期待同其他師兄們分享討論您們的儲存方法!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

師兄其實你呢D BAY 幾錢?
因為我覺得靚BAY (如日本既世紀"祼族") 個價定位高
我知佢係靚野同埋成日拔出拔入的HDD BAY 唔用呢D靚野死HDD 長期拔拔插插真係大好多
但呢個牌子定價已有少少近NAS, 會有時心諗不如比多少少買個NAS 算呢,功能又多好多
大陸平BAY 又唔敢用.......
所以E+家都有三隻NAS 了~ 都係用平野~~
231j, n54l , 同埋 ts251

2TB+ 2TB 放一樣嘅野

回覆 2# SIFAI

其實呢d拔插hdd產品好多,應該以"祼族"會較為可靠,
在網路d討論上見其他產品會有認唔到hdd或hang嘅情況出現,
因為對我嚟講資料實在太重要,尤其是d好嘅電影,而家已好難買到同下到,
所以我寧願貴d,都全部用哂"祼族"

nas我都係用一個入門級嚟扶助吓,因為以前試過壞nas整唔到,
買完個新之後個raid唔多rebulit得番(可能我唔識),遺失咗一d檔案,怕怕了,所以我而家全部用哂usb盒

回覆 3# 肥寶

係destop內置單碟mode、raid抑或係點樣?

回覆  肥寶

係destop內置單碟mode、raid抑或係點樣?
tsehung 發表於 2015-7-26 10:21

獨立放,單碟mode

師兄其實你呢D BAY 幾錢?
因為我覺得靚BAY (如日本既世紀"祼族") 個價定位高
我知佢係靚野同埋成日拔出拔入 ...
SIFAI 發表於 2015-7-26 09:56

對買個D 大牌子BAY夠買個NAS

都不明白點會甘貴

奇怪現在得Lian Li 有出

其他機箱廠商都沒有出

用行 USB3 的外置硬碟備份

不能說內放兩隻碟,disk1 backup 一份去disk2, 再由disk 2 加密 backup去百度雲

不能說內放兩隻碟,disk1 backup 一份去disk2, 再由disk 2 加密 backup去百度雲
epa 發表於 2015-7-27 05:14 PM

係驚在不能說之後變成"不行了" 個windows 又read 唔 ext format ,到時都唔點算