[保養相關] 多年前 DVD 部份檔案不能讀取, 求救

多年前 DVD 部份檔案不能讀取, 求救~~~

有冇修復軟件介紹?

Thanks

dvdisaster 可以用唔同的ROM讀同一隻碟落同一個ISO度,個概念係唔同ROM讀到隻碟唔同部機有幾會可以夾埋做一個完整ISO,但如果部部ROM都讀唔到隻碟同一個地方就無得救,問題係你有無咁多部ROM比你試讀隻碟。

你個情況修復方法如下:
http://dvdisaster.net/en/howtos63.html

另外個軟件可以幫燒落碟之前的ISO加ECC(RS2模式),將隻碟空白部份用來放ECC,當資料部份出現讀唔到既時候可以靠ECC計翻啲Data出來,成功的話就出翻個完整的ISO比你燒落新碟。

http://dvdisaster.net/en/howtos60.html

有個奇怪諗法, 會唔會舊碟用舊 Rom (多年前生產) 讀比新 Rom 成功率高?

有個奇怪諗法, 會唔會舊碟用舊 Rom (多年前生產) 讀比新 Rom 成功率高?
elvinlws 發表於 2015-7-30 09:48
其實重點係DVD並唔係永久儲存…
如果你燒碟果陣用好高倍速燒,跟住又冇放喺「陰 涼 乾 爽」處,隨時幾年就冇得救

隻碟有冇花 / 霉 / 水印 等?

如果data是很重要,建議直接找專業人士,個人經驗

I did use DVD for backup ... long long time ago.  As its reliability was a doubt, I've switched to use HDD for years.  Two backup copies (different standalone HDDs) is the basic requirement.

DVD 碟的最大敵人:

紫外光(包括室內照明燈光),潮濕、Coating剝離等,所以唔好信佢話可以儲存幾多十年,信者必死!要真係儲存得幾十年,除非用MO,不過而家你都幾難買得到了。

當時kokak金碟至今十幾廿年了,唔知有幾多健在呢

當時kokak金碟至今十幾廿年了,唔知有幾多健在呢
TH30 發表於 2015-8-1 10:51

我就有幾隻Kodak的金碟,不過成層Coating甩出來呢!信者失救!