[操作疑難] 隻HDD係咪就死?

近來nb隻hdd用左1個鐘左右就超熱,摸上去就黎煎得蛋,有冇師兄可以幫我分析下圖既數據,我唔係好識睇數值代表啲咩
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

有壞軌,最好儘快備份檔案。如果個數字唔上升既話,或者仲可以繼續用黎做D唔係咁重要野。

5400轉照計唔應該太熱丫
48度是idle嗎?又不算太過份 

c7 都有啲問題, 好少會有,
係乜嘢底板 ? 可能係底板, diver, cable
死雞啲 smart 有時真係好難明

我用緊既notebook都有HDD熱既問題,都係死雞出品

有壞軌,最好儘快備份檔案。如果個數字唔上升既話,或者仲可以繼續用黎做D唔係咁重要野。 ...
leave 發表於 2015-8-5 23:11

我試過由USB抄file去HDD度,抄去D Drive好多時都會速度不停下降到幾M,抄去C Drive就正正常常keep到40M,呢啲就係壞軌既現象?

5400轉照計唔應該太熱丫
48度是idle嗎?又不算太過份 
TH30 發表於 2015-8-5 23:25

SATA3,最高去到59度

c7 都有啲問題, 好少會有,
係乜嘢底板 ? 可能係底板, diver, cable
死雞啲 smart 有時真係好難明 ...
cal22cal 發表於 2015-8-6 09:35

我塊係Lenovo G470原裝主板,HDD直插主板,冇cable, Driver已經係最新

我想問下個臨界值係咩黎?係咪HDD最原始嘅正常數值?

我試過由USB抄file去HDD度,抄去D Drive好多時都會速度不停下降到幾M,抄去C Drive就正正常常keep到40M,呢 ...
高登天后 發表於 2015-8-6 10:40

如果係抄一模一樣既Files而速度唔同,咁好可能真係有壞區,而壞區就係D Drive部分。