[保養相關] 我有隻硬碟用左超過5年, 換唔換新好

640G 用浄100G , 用左咁耐怕佢會壞, 買唔買新好??

640G 用浄100G , 用左咁耐怕佢會壞, 買唔買新好??
KYWERO 發表於 2015-8-21 03:07

很簡單,用工具睇SMART就得,最常用就係免費既CrystalDisk Info,自已睇下啲數值正唔正常,咩數值代表出咩問題可以參考Wikipedia。
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/S ... B.E5.B1.9E.E6.80.A7

紅色那些數值高過一代表就快死。
0x05代表已用後備磁區替代既壞區數目
0x0a代表摩打就快壞

不過S.M.A.R.T.只可以作為參考,S.M.A.R.T.無問題但突然死亡既情況都發生過唔少,最緊要係裡面資料有多一份Copy做Backup。

謝師兄, 完全能幫到我

謝師兄, 完全能幫到我
KYWERO 發表於 2015-8-21 03:27

CrystalDisk Info個程式本身就無廣告,但安裝程式有廣告,裝既時候睇清楚,唔好裝埋啲推廣既軟件就得。

又再一次提醒一下樓主,世上只有兩種硬碟,就是已經壞了的硬碟和將會壞的硬碟。

回覆 4# harryytm

又學左野, 想問多一樣, 有左CRYSTALDISK INFO.  仲洗唔洗用HDTUNE PRO, 呢D既軟件呢?
因為搵唔到開心版

回覆  harryytm

又學左野, 想問多一樣, 有左CRYSTALDISK INFO.  仲洗唔洗用HDTUNE PRO, 呢D既軟件呢 ...
feli 發表於 2015-8-21 13:28

淨係scan bad sector都做唔到

淨係scan bad sector都做唔到
KinChungE 發表於 2015-8-21 14:17

SMART long self test其實就係叫硬碟個Firmware scan曬成個碟面既surface,有壞區就做remap。

大部份硬碟廠都有工具可以下載,可以用來叫個硬碟行SMART long self test。

換!
買個2T。(大於2T,win xp 有問題) clone 晒d data 去新, 舊hd 收起 ,免拖慢部機,也可以當一份備份。

依家仲有個問題,容量不足。

建議換新的好.