[光碟機] 想砌新機,應唔應該買bd writer?

主要都係用來backup用,一隻25G,$5.x又唔係好貴,請指教,thx

主要都係用來backup用,一隻25G,$5.x又唔係好貴,請指教,thx
darktommy 發表於 2015-9-7 16:09
不如買兩隻hdd備份,普通燒碟機驚2,3年未必讀到

回覆 1# darktommy

燒一隻 25G 時間好長呢

燒碟當做backup係呢個年代已經脫節了……雖說一隻只約$5,1TB都只係兩舊水,就算唔計部機過五舊水的價錢,當你要backup 1TB你都要花時間去逐隻燒整整二十隻碟先至完成工作,買一隻$400-500的1TB USB,copy n paste,等幾個鐘到就搞掂……

我之前死過硬碟,對重要嘢只擺落硬碟到有啲保留,定係而家啲hdd已很耐久?太耐冇砌機脫晒節,仲用緊部c2d @@

我之前死過硬碟,對重要嘢只擺落硬碟到有啲保留,定係而家啲hdd已很耐久?太耐冇砌機脫晒節,仲用緊部c2d @ ...
darktommy 發表於 2015-9-7 17:38
如果你用平價光碟,又存放得唔好,隨時幾年就自動打柴
反而HDD除非被消磁否則好少會壞到冇得救…

darktommy 發表於 2015-9-7 16:09

都要睇你backup幾多data
如果太大量既話,用hd會方便d

如果你用平價光碟,又存放得唔好,隨時幾年就自動打柴
反而HDD除非被消磁否則好少會壞到冇得救… ...
yjfoeg 發表於 2015-9-7 06:18 PM

HDD同BRD是兩種不同死法

DVR/BRD會老化,但是逐隻計,損失有限,理論上唔會成批全死(最好分散風險不要用死一款碟)
HDD相對不易老化。但跌撞或短路,眨下眼咁就冇左幾T data。HDD會錯手覆寫。光碟不會。
光碟的致命傷是retrieval極麻煩。

回覆 8# TH30
Which is why commitment to both backup methods is still a good idea

我寧願買2個HDD做多2份 BACKUP都唔燒碟 (依家做緊),冇咁好閒情燒碟