[技術討論] 依家部 harddisk 有 1.5TB data, 點 backup 先安全?

以防死 HDD,
買多個 external harddisk backup, 定係有其他方法?

以防死 HDD,
買多個 external harddisk backup, 定係有其他方法?
koii123 發表於 2015-9-14 22:01

買個USB 3.0 Dock或可以插多個硬碟嘅USB 3.0外置盒,買多幾隻硬碟定期copy野入去備份,可以用FreeFileSync做同步又得,backup完搵個安全地方將個backup hdd斷電存放。

有幾多樣野是重要的? 你要查清楚先.

做種,放到周圍都係

區區1.5TB就買隻2.5" 2TB usb HDD算啦,不用煩……

via HKEPC Reader for Android

買個USB 3.0 Dock或可以插多個硬碟嘅USB 3.0外置盒,買多幾隻硬碟定期copy野入去備份,可以用FreeFileSync ...
harryytm 發表於 2015-9-16 10:06 AM

聽聞 harddisk 唔用仲易壞,
因為會有水氣入

聽聞 harddisk 唔用仲易壞,
因為會有水氣入
koii123 發表於 2015-9-16 22:10

所以咪叫你買多幾隻,將啲data copy落多幾隻hdd之後四圍保存,例如一部比親戚keep、一部放落銀行保險箱、一部自已keep、一部就裝喺PC度隨時用,如果你驚香港會有戰爭爆發就UPS幾部比唔同嘅外國親戚keep。

回覆 6# koii123

另外, 氧化也是一個問題.

買多隻HD BACKUP最方便