[操作疑難] 用 CrystalDiskInfo 見到有 "警告" 點算好 ?

隻碟用開冇咩問題, 最近冇啦啦心血來潮用 CrystalDiskInfo check 下發現有 2個 error.

試過用 chkdsk /f, reboot 後行到 15% 就停左嚮度.

試過用 MHDD 4.6 去救, 但係係 dos 話咩 drive not ready, 咩 lba mode, 顯示唔到隻碟. 好似話 MHDD 對 sata 唔係太 support.  不過我打算用第部電腦試下 ...

唔知仲有冇d咩方法可以搞搞佢呢 ? 定係 backup 隻碟之後,  format (低格化 ?) 隻碟試下 ? 唔該哂

隻碟用開冇咩問題, 最近冇啦啦心血來潮用 CrystalDiskInfo check 下發現有 2個 error.

試過用 chkdsk /f,  ...
caihk 發表於 2015-9-14 22:11

Backup, 換過隻, 冇必要再搞佢

Backup, 換過隻, 冇必要再搞佢
AC360 發表於 2015-9-14 22:15

師兄, 隻碟過左保養好耐了 ...

師兄, 隻碟過左保養好耐了 ...
caihk 發表於 2015-9-14 22:21

咪買過隻囉

跟手BT死佢

咪買過隻囉

跟手BT死佢
wilson030 發表於 2015-9-14 22:37

係唔係冇得救 ?

backup first

今時今日硬碟咁平,已經平到變成咗用完即棄嘅資料容器嘅地步,唔好浪費時間去救隻碟,要記住放喺裡面啲資料先係最重要。

S.M.A.R.T.出到05、C5、C6可以有好多可能性,可以係碟面花咗,又可以係磁頭就死,我隻放相既2T seagate就係出咗C6以為無咩野無好Sync啲新相落Backup Harddisk,點知突然話Cannot Access就咁死咗,未backup嘅新相就咁一齊陪葬,都唔知拎唔拎去救好。

買隻新碟2T用來backup約500幾,但壞碟救data就最少6000幾,你話邊樣著數啲。