[技術討論] 舊機升級: SSD值得加

I3 3年前電腦, 上月加左8G RAM($320), (原本4G), 速度無咩分別....

1星期後再換SSD ($350 128G), 真係順左好多(加上重裝WINDOW).

$350 抵比, RAM 唔加都得, SSD換左快又清靜左!

I3 3年前電腦, 上月加左8G RAM($320), (原本4G), 速度無咩分別....

1星期後再換SSD ($350 128G), 真係順左 ...
kg2 發表於 2015-9-17 10:51

SSD 壽命有限, 如果 BT 可能會好快死

但 Windows 用 SSD, BT download 用另一隻 hard disk, 會不會解決好快死問題 ?

但 Windows 用 SSD, BT download 用另一隻 hard disk, 會不會解決 ...
peacehoperisc 發表於 2015-9-17 13:31

SSD就算BT都唔會好快死
睇下BT幾多
BT多HDD 都快死

但 Windows 用 SSD, BT download 用另一隻 hard disk, 會不會解決 ...
peacehoperisc 發表於 2015-9-17 13:31

未聽過人 bt 死 ssd

換SSD直頭係兩個世界

3年內死有保用
3年後先再算, ssd都已經唔同價錢,

3年幾前, 我的128g ssd 係$1700,
而家用當年128g 的價錢 可以買到唔錯的512g ssd

BitTorrent下載檔案只會寫落儲存裝置一次,之後就係讀取來upload比其他Peer。

SSD要不停寫入先會縮短佢嘅壽命,但不停讀取就唔會,更何況現時的BitTorrent軟件多數會用RAM做Cache,所以係唔會整死SSD。

BitTorrent下載檔案只會寫落儲存裝置一次,之後就係讀取來upload比其他Peer。

SSD要不停寫入先會縮短佢 ...
harryytm 發表於 2015-9-17 14:13

I see! 遲遲不用因怕 BT 令佢快死

I see! 遲遲不用因怕 BT 令佢快死
peacehoperisc 發表於 2015-9-17 14:17

一用過ssd就回不了頭

唔知有冇師兄推介下呢家邊隻128 SSD值得買黎玩玩
手痕