[開箱] 新買Crucial MX200 SSD很慢

新手請教各師兄
新換的MX200 250GB 裝了WIN 10後即做測試得以下速度, 問題在那?
MB: Asrock B75M R2.0

下圖從網上找的
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你插錯左去非原生SATA?

回覆 2# KinChungE

Thanks! 轉插咗另一個頭後快咗好多!
但4K wirte 和Acc. time 還差一段距離,可解決嗎?
是否和圖中1024K 和 513024K 有關?
謝謝

回覆  KinChungE

但4K wirte 和Acc. time 還差一段距離,可解決嗎?
...
susankin 發表於 2015-9-29 18:02

冇關係
不過你張圖係死圖

冇關係
不過你張圖係死圖
KinChungE 發表於 2015-9-29 22:00

http://attach.mobile01.com/attach/201502/mobile01-938560cf3eaee6f86dc3916a703d6c41.jpg
403 Forbidden

再補圖
現在

其他網站的測試結果, 4K write及Acc time 明顥快得多

下圖為錯插非原生SATA頭時

未裝 Intel® Rapid Storage Technology

回覆 7# Heyman!

裝咗後無明顥差別

回覆  KinChungE

...
susankin 發表於 2015-9-29 18:02

可能是sata線插錯在底板sata位,我試過asus b85是如此,你試轉插在其他顏色sata位,我用bx100可以相差近一倍速度,插錯之前是2xx,插對後是5xx,記得先關機後才轉位

可能是sata線插錯在底板sata位,我試過asus b85是如此,你試轉插在其他顏色sata位,我用bx100可以相差 ...
blackkh 發表於 2015-10-3 11:50

一般SATA2同SATA3唔同色,我諗你一開頭係插左SATA2。

但樓主既Seq. Read/Write已經超過SATA2最高速度,應該唔係插錯SATA2。