[技術討論] 如何拯救已老化的 CD-R 或 DVD

CD-R 同DVD 已經面世10多年,唔知大家有無試過光碟老化(唔係讀碟頭老化),放隻碟入去 Load 一輪之後話隻碟無野,又或者當你碟都無。

我有一堆陳年既 Team-5 DVD-R 16X 讀唔返,又有隻梁靜如既<<崇拜>>CD讀唔到,CD機都無反應,所有碟基本無乜花。

其實冇得救
所有光碟都有壽命限制

試下用ISOBUSTER,就算WINDOWS認唔到都有機會救到,還可以用數台光碟機來修復一隻碟,當然未必是100%。
一個單位為2048 Bytes,DVD最多為10Mbps,即610單位,損失小許未必影響觀看。

附圖: 數台光碟機來修復,共647712單位,其中36112成功讀取,54失敗(用下一台光碟機試讀,清潔光碟再試)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

平價野染料變質..難救

1x年前買左一筒V牌5彩碟DVD,(每種顏色10隻), e+差不多全軍覆沒, 反而有D香港土砲,放左係度>15年都仍然讀倒(用同一部Writer/speed), 用過好多方法都攪吾倒,最後放棄左,掉晒佢,保存期好睇D碟體質

CD-R 同DVD 已經面世10多年,唔知大家有無試過光碟老化(唔係讀碟頭老化),放隻碟入去 Load 一輪之後話隻碟 ...
HM4139 發表於 2015-10-9 23:40

如3樓建議,對data disc會有幫助
但如果係cd, 未必有效

多數無得救, 好彩係DVD, 死一隻都係無左4.7G data
死bd仲慘, 無左25G

1x年前買左一筒V牌5彩碟DVD,(每種顏色10隻), e+差不多全軍覆沒, 反而有D香港土砲,放左係度>15年都仍然讀倒( ...
Vincent2006 發表於 2015-10-10 20:08

3寧第一代Azo不夠5年就瓜

試下用ISOBUSTER,就算WINDOWS認唔到都有機會救到,還可以用數台光碟機來修復一隻碟,當然未必是100%。
一 ...
hoho1986 發表於 2015-10-10 01:27

用過,認到有隻碟既就全部壞區,有D衰到當你無入碟,所以應該無得救了。

Anyways Thanks!

回覆 5# Vincent2006

Imation 水果系列24x CD-R到依家都仲讀到,不過水果系列無漆油反光果D位好易死,我有隻起點點救唔返。