[購買問題] SSD 係咪容量愈大愈無咁容易壞?

想買個SSD黎裝WINDOWS, 然後朋友話買個大D既無甘易壞, 有無c兄知道堅定流嫁 ?

想買個SSD黎裝WINDOWS, 然後朋友話買個大D既無甘易壞, 有無c兄知道堅定流嫁 ?
ccman1108 發表於 2015-10-17 18:20

無論SSD定HDD都有預留後備空間應付Bad Sector,而SSD在寫入時會對NAND記憶體有實體耗損,所以當NAND中某些空間耗損到無法重寫的時候,就會用後備空間代替。

某程度上當你隻SSD夠大,你自然唔會因為成日唔夠位而去Delete檔案,間接重寫次數少咗SSD而變得耐用咗。

無論SSD定HDD都有預留後備空間應付Bad Sector,而SSD在寫入時會對NAND記憶體有實體耗損,所以當NAND中某些 ...
harryytm 發表於 2015-10-17 18:33

咁如果我DATA放另一個HDD度, SDD純粹係裝WINDOWS的話係咪唔需要買甘大都可以?

咁如果我DATA放另一個HDD度, SDD純粹係裝WINDOWS的話係咪唔需要買甘大都可以? ...
ccman1108 發表於 2015-10-17 19:10

無錯,不過唔好太細,如果部機係玩遊戲,要知道而家啲遊戲好大,最好就128GB或以上,如果會裝嘅Game多就買大啲,但如果唔裝遊戲買128GB都好夠用。

另外有啲IntelChipset嘅底板有Smart Respond,可以將SSD頭64GB當HDD Read Cache用,可以將其中一個Harddisk變成Hybrid,咁就可以OS裝在HDD,剩餘的SSD空間就用來安裝遊戲,我自已就係咁用。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

無錯,不過唔好太細,如果部機係玩遊戲,要知道而家啲遊戲好大,最好就128GB或以上,如果會裝嘅Game多就買 ...
harryytm 發表於 2015-10-17 19:16

多謝C兄解答, 甘我都學下你甘做先. 好少打機不過有空都會裝啲單機玩下:)