[教學] HDD + docking, 點 monitor 佢幾時死?

SMART只係將Firmware收集回來全部數據記錄在Firmrare入面,但硬碟幾時死SMART係預測唔到亦唔係SMART嘅功能之一,主要係靠人自已去睇某啲SMART屬性去判斷,當某啲高危屬性有惡化跡象就代表就快壞。

CrystalDisk Info只係會睇05 C4 C5數值係唔係大過或等於1去決定比硬碟健康警告,識自已睇咩屬性代表咩意思,用咩軟件睇SMART都一樣,Wikipedia有詳盡每個SMART屬性代表隻硬碟有咩問題,例如0A - Spin Retry Count代表摩打有問題、05 - Reallocated Sectors Count代表碟片上有壞區並且Firmware已經用後備空間替代咗。

https://en.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R.T.

HDD 死有預報嘅話呢度會少咗好多 posts
可以做嘅最多定期留意吓 SMART 數值,不過實際作用唔大。。。

PS:Docking 同 NAS 兩樣唔同嘢嚟,冇咩好恥笑,而我就笑過一個 fd 用 NAS 目的只係 for Android Box 播片

其實只係頂唔順你 hard sell, 而且你又無視其他 c hing 既需求.

BTW, SMART 只能參考, 我是唔等佢壞就準備換新 Hard disk, 資料 clone 完就當多份 Backup, HDD 只買平就好, 唔洗買咩企業版, 最重要有 backup.

1TB 以上既 HDD 唔建議用 RAID, make it simple !!

Docking 同 NAS 兩樣唔同嘢嚟,冇咩好恥笑,而我就笑過一個 fd 用 NAS 目的只係 for Android Box 播片
奶茶走甜 發表於 2015-10-28 23:01

NAS and DAS, they serve for different purposes.  To a certain level, DAS (USB 3.0 / NTFS file format / no raid setup) is even more stable than NAS.

回覆 5# pc1668

NAS 好有錢咩, 笑你那些人根本買不起! HP 3PAR StoreServ 10000 Storage, 這個用來做NAS一流
NAS 咁細隻, 垃圾!容量又細. 所以你用方法,有你的自由.用到就得,不需要理別人看法!

回覆  pc1668

NAS 好有錢咩, 笑你那些人根本買不起! HP 3PAR StoreServ 10000 Storage, 這個用來做NAS一 ...
weathergirl 發表於 2015-10-29 10:32

無人笑佢買唔起, 係佢係 NAS 區 hard sell DAS, 又無視其他人要用既 NAS 功能, 先咁講.
完全明白 h c hing 單 PC 用 DAS 正確, 但我多 device +朋友 internet Share 就完全唔岩用,

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1

回覆  pc1668

所以你用方法,有你的自由.用到就得,不需要理別人看法!
weathergirl 發表於 2015-10-29 10:32

根本就係樓主先將 DAS 既用法套用去其他有需要用NAS既人身上
兩者用法各有長短,本來係互補不足,係邊個先將兩者混淆?

再講,之前又有冇人係呢版貼文講 NAS 可以取代 PC + DAS?

根本就係樓主先將 DAS 既用法套用去其他有需要用NAS既人身上
兩者用法各有長短,本來係互補不足,係邊個 ...
金比 發表於 2015-10-29 11:46

As I said, NAS and DAS serve for different purposes.   

And yes, "兩者用法各有長短,本來係互補不足"