[產品資訊] 想買隻硬碟用來BT, 5400轉同7200轉有冇大分別 ?

想買隻硬碟用來BT, 5400轉同7200轉有冇大分別 ?

應該會買隻3TB, WD BLUE 定 T牌 好呢 ?

其實分別唔大,差距味必會發現到
當初Black就係提高轉速=提高性能

呢家都比SSD取代左,部分人買Black可能因為五年保
我自己就用開RE版,除左轉速無一萬外其他完勝
而且心理上感覺QC會最好。

T牌好似成日見人出事,反而Blue就味聽過
買隻Blue來試下應該唔錯5400同7200其實好難分到的
特別用來BT 放片

如果BT用碟,愈簡單愈襟!

話說小弟N年前,
有隻死雞7,200rpm, 500g 單碟

用左無耐,見smart counter 05 upcount
咁就R底,用左佢黎做BT專碟

日夜BT左幾年,
都仍然健在!

成日話BT傷HDD........但係好多人用舊HD黎BT, 反而B左幾年都死唔去,
所以我覺得死HDD根本係人品手氣問題, 唔關BT事, 而家仲有BT既咩
NAS仲負荷大過BT啦

其實分別唔大,差距味必會發現到
當初Black就係提高轉速=提高性能

呢家都比SSD取代左,部分人買Black可能 ...
a39g99 發表於 2015-10-26 05:53

Blue 3TB係新出, 冇人話出事好正常

Blue 3TB係新出, 冇人話出事好正常
KinChungE 發表於 2015-10-28 09:47

唔係呀,我指死碟事件,Blue比起其他真係相對較少

a39g99 發表於 2015-10-28 12:25

此Blue不同彼Blue
而家D Blue係Green改名

a39g99 發表於 2015-10-28 12:25
問題係
Blue 新系列真係新推出,舊Blue嘅表現完全無參考價值
WD 5400rpm Desktop,請參考Green

我隻舊HD WD 640G  BT了几年…到現在還死不了