[其他] HDD廠關係.....有D唔明

日立本身係收購左以前IBM既HDD生產線.....但而家既TOSHIBA出既HDD DESGIN係同日立果隻一樣
不過HGST又有日立同WD份........3星好似以前有出過HDD而家唔知去左邊........D 關係仲亂過近親相姦

冇記錯三叔應該入贅咗死雞喇

約十年前HGST先收購了IBM的HDD業務,所以有段時間HGST是買前IBM設計的HDD。2012年WD收購了HGST,但因反攏斷法,WD要將部份3.5"的生產線賣給其他人,好使市場上有三個集團有生產3.5吋硬碟,這就是東芝還賣緊的1至3T硬碟。這個系列可謂硬碟界數—數二的長壽系列,至今已有五年歷史,很少鑊氣,可見將來還不會被淘汰。至於4T或以上的東芝是東芝自己新設計,可靠性???
WD和東芝是兩間獨立的公司,而HGST是WD的子公司,三星HDD好像部份是賣了給Seagate。故此現分主要硬碟生產集團是WD,Seagate和東芝。

via HKEPC Reader for Android

依家都沒咩廠出hard disk 等SSD成熟好過

RE: HDD廠關係.....有D唔明

商用市場SSD可見將來是無可能取代HDD,好似Youtube呢D公司有天文數字的Data,還是必要使用HDD。
補返張相,以下是手頭上有的三隻7K2000,一隻2T是HGST label,另外兩隻2T/3T是Toshiba label。可見底面都是一模一樣。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

商用市場SSD可見將來是無可能取代HDD,好似Youtube呢D公司有天文數字的Data,還是必要使用HDD。
補返張相, ...
hetzer 發表於 2015-11-9 23:22

我都係有隻Hitachi 1TB 同Toshiba 3TB
個底面都係一樣, 唔知HGST係唔係都一樣(HGST貴好多)

相信很快 SSD 既容量會以 TLC / 3D TLC 果類 追上 HDD 容量.
反而 HDD 既容量 繼續 KEEP 係 8TB / 12TB ...
yarehk 發表於 2015-11-10 03:52

無話失唔失望, HDD 咁多年都到物理極限, 再大唔係唔得, 天價無人買, 都廢事出...
鬼叫貴野有 SSD 頂住.

但 SSD 都唔係無敵, 平價野做不通電 Offline backup 唔穩陣
突然斷電, 平野無斷電保護又死得...
出問題出去救資料更係頭痛..

有人話hdd 冇咩進步,我睇到就好大進步,3TB Toshiba賣緊$587
hdd 發展左咁耐都有咁既跌價速度簡直變態

有人話hdd 冇咩進步,我睇到就好大進步,3TB Toshiba賣緊$587
hdd 發展左咁耐都有咁既跌價速度簡直變態 ...
twaiho2003 發表於 2015-11-10 08:39

2年前水浸果時1TB價位係$300左右, 對比而家其實呢2年先追番2年前既價......
所以我地都挨左2年炒價~~~