[技術討論] 硬碟data 可以保存幾耐?

硬碟長期在不通電情況下,
入面 data 可以保存幾耐?
有無人試過幾年後睇唔番data?

一般情況下可保存到有問題為止,唔係都唔會成日要做backup啦

有無人試過幾年後睇唔番data? ...
w28stanley 發表於 2015-11-10 14:58

我試過一個外置hdd,之前是沒事,幾年沒開,一開就有問題

有無人試過幾年後睇唔番data? ...
w28stanley 發表於 2015-11-10 14:58

18年前的2.5GB Quantum HDD仍然可以讀到, 但保存環境一定要乾爽

一般黎講 細隻嘅HDD (好細,250GB內)一般長命啲

blackkh 發表於 2015-11-10 17:35

可能其他問題,一般無嘢改變磁分排列,應該data都會係HDD裡面,反而會唔會係底板電子零件過咗期/存放位置濕及溫度有問題先一定work

blackkh 發表於 2015-11-10 17:35

可能係壞摩打,碟片上的data未必有問題。

1,碟片本身,冇通電冇磁頭讀寫應該可以放好多年不變
2,pcb,電解電容長期冇通電會容易失效,所以最幾個月就開一開,但硬碟pcb應該冇電解電容,其他電子零件唔知;

我自己壞過兩隻,
1隻係IBM 120GB,用嚟做備份,好少用,記得好似一,兩年就死咗。
另一隻係320GB  三星 ,外置兩吋半 usb,約一個月做一次備份,一年咗右又死埋。

依家對依兩隻牌子嘅硬碟有啲陰影。

可能其他問題,一般無嘢改變磁分排列,應該data都會係HDD裡面,反而會唔會係底板電子零件過咗期/存放位置 ...
billy0301 發表於 2015-11-10 20:49

磁粉應該會互相干擾的,不過要去到 corrupt data 相信幾年或數十年時間起計