[操作疑難] 重裝window8.1及資料轉移問題(已更新)

背景:
我部電腦長期冇裝防毒,加上有個microsoft office 2003 delete唔到,令到我down唔到新microsoft office,所以想重裝window
(我條key因換MB冇左....)
情況:
有一隻有問題WD 500GB blue(使用中)裝window & 大部份資料(C:&D: ), 仲有一隻SSD隻(E:)(裝左2隻game)(使用中)&一隻新500GB HDD(剛上機)(G:)
1.我想用window內置個「回復原廠設定」重裝window8.1
2.然後再把WD 500GB blue入面的所有野轉到新500GB HDD(要同WD 500GB blue 一樣有C:&D:)(隻WD 500GB blue入面應該得好小野,因為已經重裝左window) SSD不變,唔用隻有問題WD 500GB blue
問題:
1.我要點做先可以把WD 500GB blue入面的所有野放到新500GB HDD?
2.C:同D: E:有咩分別?全個C:都係用來裝os?

大部份程式例如Firefox、Chrome、FileZilla之類字嘅軟件,啲設定都係放喺%appdata%入面,Copy起之後放翻落去新Windows同一個Folder就還原得翻一樣。

姐係點?
我想用window內置個復原致出廠設定,再將window轉到新HDD,得唔得?呢個方法同普通重裝邊個好D

希望大家能夠幫下手,因為我都幾急用Microsoft office

Windows 8.1 安裝碟可直接從微軟下載:
http://windows.microsoft.com/zh- ... reset-refresh-media

其實我唔係好明,所以都係用內置的「回復原廠設定」,先再將舊HDD入面D資料+window轉去新HDD,會簡單D,但我要點將舊HDD入面D資料+window轉去新HDD,要用咩程式?

有新問題(急):
我裝左隻新500GB(二手) HDD落部機,bios有顯示隻新HDD,但我電腦又冇顯示隻新HDD,連磁碟管理入面都冇顯示隻新HDD,點先可以搞返好佢?

已解決

已更新
求一個可以將硬碟資料轉移的程式?

已更新
求一個可以將硬碟資料轉移的程式?
k107044 發表於 2015-11-15 16:42

你要轉移啲咩資料?
其實而家裝Windows7/8/10半個鐘都唔洗,知道邊度Download翻啲Driver的話其實重裝會好過移過舊Windows落新碟。