[操作疑難] 係'我的電腦'搵唔到外置harddisk, 求救 THX..........

屋企人有個harddisk, 我插左落部電腦
係win7(圖左)會見到有個logo, 但係'我的電腦'見唔到
而我開裝置和印表機(圖右)就見到個harrdisk, 有咩方法可以抄番入面d data
THX...........
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

有冇係其他電腦試下?

回覆 1# ken2142

拆隻HDD出黎接底板,入面係一隻normal  2.5" SATA

睇片
https://www.youtube.com/watch?v=aTovBc6q3Zk

回覆 2# Arcadia

未試,
唔好意思, 呢隻係果d 外置隨身碟 imation(得類似samsung d插頭位)

回覆 3# 30624700

我最後用testdisk, analyze後佢話 partition read error
之後要deeper search 佢由1/77824 開始run
但我見佢1個都行好耐所以我熄左, 一定要行晒先搵到?

回覆  30624700

我最後用testdisk, analyze後佢話 partition read error
之後要deeper search 佢由1/7782 ...
ken2142 發表於 2015-11-28 14:25

逢係recovery software 都要perform 一次full scan, 時間視乎HDD大小 (cylinder/sector 數量)
有時需要overnight做, 比D耐性。Testdisk 我未用過, 用過 R-studio 都幾快嘅, 有開心版, 自己search 下
另外有個Recovery tool 叫 UFS Explorer Professional Recovery 都可以試下, 必需activate先用,點 activate 自己search 下

回覆 6# 30624700

隻HD 錯按FORMAT 後立即用R STUDIO SCAN>RECOVERY , 1.5T只可用番200G,請問R STUDIO點用?
RECOVERY完1次(可能錯用)   錯FORMAT左  DISK A >新DISKB ,   DISK A仲可以再RECOVERY 去DISK C嗎??

回覆 7# taiman52

首先你要有隻夠大嘅HDD嚟save D file, 最好先做一個disk image,
其它option慢慢摸

呢度有片教
https://www.youtube.com/watch?v=EhbNUwG94eg

回覆 8# Banme
用 左新3T   舊2T內有1.5T DATA   但系SCAN 後RECONZIED  FILE 得48G.

回覆 9# taiman52

專業既Recovery 公司都無話100%救得番
用多幾個不同tools 試試,可能有驚喜