[技術討論] 要搬大量DATA (大整NAS, 幾TB DATA) 應用咩方法最好?

因為好多唔同類的DATA
又用過幾個方法
以下係小弟用過的 (想要一次過完整的完成,唔會中途再問你其他問題的,要資料完全一模一樣)

用WINDOWS 的 複製貼上<<<<<這個如果檔案名過長或檔名奇怪會好似唔比你複製同埋會好易好多時會中途停係到成日問你點做.....幾TB 唔同類的FILE 停N咁多次真係頂唔順

FASTCOPY<<<<<<<呢個之前都有用過, 但好似出左事.....(有D師兄都係咁) 就係COPY 完那些野佢 verify 埋我再係WINDOW CLICK 右看內容大家容量都係一模一樣但係可以D野係開唔返的...............有D相同片就係咁炒左..........呢D軟件先大鑊....唔得扮得....玩Q死人,  所以唔會再用......

TERACOPY都係有verify 功能, 好似比FASTCOPY 穩陣, 但今次唔知點解COPY 左幾次都話有ERROR, 所以安全起見唔用佢了

NORTON GHOST 其實我反而相信GHOST 去CLONE DATA 幾完整又一模一樣,但今次係搬NAS DATA , 同埋只可以用係HDD 到HDD 情況, 令次唔啱用

ROBOCOPY<<<<功能應算OK , 但也有師兄講過有好多唔易發覺得零碎ERROR, 所以唔考慮住

freefilesync 呢到D師兄口啤話幾好, 所以都用左一次, 但佢有個問題......就係佢冇verify 功能? 似FASTCOPY, TERACOPY 等都有CRC 等CHECK SUM 功能, 但唔見佢有.....而佢搬完我用係WINDOWS CLICK 右FOLDER 內容個容量係有少少出入的.....(我已經取消哂佢既FILTER 功能,所以應一模一樣才對吧), 我又真係幾唔安心......E+再做多一次用DATA 大小來對比<<<<呢個唔知係咪就係佢個CHECK SUM 功能......?, 唔知各位又知唔呢個軟件個verify係點做?

allwaysync 都有幾多師兄話唔錯, 但佢免費版有限制...應唔夠我用....所以放棄.......

小弟係想要 (想要一次過完整的完成,唔會中途再問你其他問題的,要資料完全一模一樣)

唔知各位重有咩好提意? 要完整COPY 都咁難.........

copy 大量 data 之後 verification 唔夾,
有可能係 h/w, ram 有問題

因為好多唔同類的DATA
又用過幾個方法
以下係小弟用過的 (想要一次過完整的完成,唔會中途再問你其他問題的, ...
fai3600 發表於 2015-11-29 12:10

true image

copy 大量 data 之後 verification 唔夾,
有可能係 h/w, ram 有問題
cal22cal 發表於 2015-11-29 12:57

應唔係呢個問題呢
我D HW 冇問題呢

要小心有d檔案,path太過長,超過windows限制,變成搬唔到,中斷左個抄野既過程。
copy軟件用過祇有幾隻, ...
有運行 發表於 2015-11-29 13:58

TERACOPY 原來咁唔穩定?
我係令次唔得乍, 上幾次又冇咩野WO
呢個件軟件我都係新聽的呢~係咪都係free 的?
又係好易用?

true image
lung510 發表於 2015-11-29 14:03

TURN IMAGE 可以做到我今次的要求? 我只要搬FILE , 唔想CLONE DRIVE WO, 我原來既野唔剷刪得呢
佢唔係一個CLONE DRIVE 軟件來咩?

1. ffs can use verify. told by epc c hing. tested. need to manually change config file.

2. me tried ...
uniceu2 發表於 2015-11-29 14:18

原來可以做到CHECK SUM? 呢個用途好重要呢~~
唔知邊到有教學??

第三點唔係好明, 姐係用TERACOPY 可以只做CHECK SUM??