[光碟機] M-Disc一問

想問下呢,有無Ching知道咩系M-Disc,距好似話資料可以保存1000年,系咪我投18次胎都可以睇得翻?

佢聲稱係,不最少我喺香港揾唔到有地方有得賣,有我都想買翻嚟燒啲RAW相片檔落去。

當年的百年金片…已消失

今日的M-Disc碟片…嗯…十年後再説吧

佢聲稱係,不最少我喺香港揾唔到有地方有得賣,有我都想買翻嚟燒啲RAW相片檔落去。 ...
harryytm 發表於 2015-12-17 18:10

黃金布一間有,10隻已經70蚊

呢d都好信, 過到五年先算啦, 可能一年都頂唔順

黃金布一間有,10隻已經70蚊
CyberSection 發表於 2015-12-17 19:06

邊間?係BD-R?

想問下呢,有無Ching知道咩系M-Disc,距好似話資料可以保存1000年,系咪我投18次胎都可以睇得翻? ...
V仔記 發表於 2015-12-17 10:47

過多十年都唔會有機會見到CD/DVD/XD/XXD......
到時有disk都無driver read到....不如你用唔同media 去keep住backup仲好過買disk

過多十年都唔會有機會見到CD/DVD/XD/XXD......
到時有disk都無driver read到....不如你用唔同media  ...
raywan 發表於 2015-12-18 01:43

我而係Backup落HDD之餘,想寫多其中一份Backup落Write Once嘅媒體上面。

到時有disk都無driver read到....不如你用唔同media  ...
raywan 發表於 2015-12-18 01:43

過多十年就唔知,但廿年前的 3.5" IDE ZIP MD MO 都好難找到DEVICE讀,但CD還是最易找到機器讀的物品。

邊間?係BD-R?
harryytm 發表於 2015-12-17 19:55

中間位置,賣好多DVD碟,你可以打比代理問佢發貨比邊間店

http://www.verbatim.com.hk/zh_HK ... ite-ij-printable-4x