[購買問題] C drive用HDD選擇

1. 7x24 + 有時會BT
2. 間唔中會剪下片
3. 唔考慮SSD,但死雞果隻Hybrid Drive諗唔諗得過?
4. 已有500GB + 1TB + 2TB各一隻係部機內,本身隻500GB係裝Windows不過已接近爆,三隻都就爆。

你C用SSD....BT用SATA咪得囉...
SSD開機快呀....
Hybrid Drive...好似無SSD咁快...佢果D SSD係做CACHE...
所以同SSD無得比...

唔考慮SSD

此 post 已完

你C用SSD....BT用SATA咪得囉...
SSD開機快呀....
Hybrid Drive...好似無SSD咁快...佢果D SSD係做CACHE...
...
hkisee 發表於 2015-12-25 23:58

我都唔關機開機快唔快都唔關我事
反而係我以前試過幫人揀料砌部剪片執相機,SSD + HDD其實真係唔太夾,開機快但每次load files一樣要等,咁要隻SSD J開機速度有咩意思?
而且SSD可靠性始終不如HDD,我幾隻HDD都係行足幾年都仲用得,係越來越慢啫,但SSD可以玩幾耐?一死就乜都無救都無得救,HDD就死都會通知下你俾時間你救吖⋯⋯

唔考慮SSD

此 post 已完
fatdog 發表於 2015-12-26 00:28

想知依家邊隻牌子低容量HDD比較可靠,7x24用有咩經濟選擇。

回覆 4# Man@MFHK

你D PROGRAM同FILE放係SSD咪LOAD得快D...
如果你唔係用黎BT....隻SSD同普通HDD都係一樣咁長命姐...
一般HDD都係玩得4-5年姐..

想知依家邊隻牌子低容量HDD比較可靠,7x24用有咩經濟選擇。
Man@MFHK 發表於 2015-12-26 00:35

其實HDD都係得果幾隻...WD,Seagate , HGST
你買7X24版, 企業版...果D咪可靠少少...
但價錢係普通HDD既1倍...

又要經濟,又要可靠,又要速度

都話 「此post 已完」嫁啦

又要經濟,又要可靠,又要速度

都話 「此post 已完」嫁啦
fatdog 發表於 2015-12-26 01:32

師兄完勝...
要經濟  就無可靠同速度"@