[保養相關] Harddisk 維修

隻SEAGATE 2TB 死咗, 係讀碟FAILED 出 "kakla kakla" 聲嗰

入面主要係相, 請問有冇介紹邊間HDD RECOVERY 鋪頭信得過? 係唔係一定要搵無塵 DATA RECOVERY CENTRE?

出面整好貴

基本上日日都有很多這種個案上來求救,個個以為hdd很安全,越買越大容量,又不做備份,平時愛理不理,救一隻硬碟要幾千,買多一隻備份都是幾百,就算救都不是一定可以全救到

基本上日日都有很多這種個案上來求救,個個以為hdd很安全,越買越大容量,又不做備份,平時愛理不理,救一 ...
blackkh 發表於 2015-12-28 10:13

師兄, 睇到你留言, 有感而發(有少少離題).
其實你講果D, 就正正係醉酒駕駛咁, 明明人人都知係唔啱, 但就係依然有人咁做.
唔好話邊個, 我自己都係屋企有好多HDD 但係說穿了真係一個備份都無做.....

仲記得有次去睇醫生, 醫生話我要平時要做多D運動, 早D訓, 飲多D水, 食多D生果, 唔好咁大壓力.
真係鬼唔知咩, 但係我都係一樣都做唔到.....

有聲就好難用 software 救
拎去無塵工作室救係逐 MB 計錢, 唔係 Data Size, 係 HDD Size

你拎隻 2TB HDD 去, 一定唔會平
另外, 我印象中香港已經無晒無塵工作室救 HDD Data

再另外, 拎去救都唔保証拎得返資料 (但要照收錢的)

所以成日話 Backup 好重要

7個月前出過Post分享過我死HDD唔見咗啲相嘅慘痛經歷,希望可以提醒到啲師兄,HDD係唔可靠,最緊要備份,而且備份係平過你去救Data,救一次Data嘅錢夠你買6個2T死雞做夠6份Backup,但7個月後嘅今日依然見到有人不斷出Post問救HDD,我無話可說。
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2194538

多謝各位師兄, 其實個CASE 好痛苦

因為買左個NAS, 買左幾個HDD (SEAGATE, 全部死哂), 將D 相用2個HDD 載住, 1 個HDD 死咗, 正諗緊買邊隻牌子REPLACE, 另一隻同樣情況下死埋, 連BACKUP 都黎唔切

依家已經買左好多新HDD 去BACKUP 同買BLU-RAY DISC 去燒

打去問過幾間"無塵"RECOVERY CENTRE, 要8千至萬2...

同樓主你計計數丫,救一次Data最低消費$6000,而1個2T企業版HDD現價係$1000有找一個,救Data嘅錢夠你做6份backup。

因為買左個NAS, 買左幾個HDD (SEAGATE, 全部死哂), 將D 相用2個HDD 載住 ...
kotokun 發表於 2015-12-28 11:57

有好多師兄已經講過十萬咁多次RAID唔係Backup,就算比你2隻行RAID 1都唔算係,啲HDD有權同你同時兩隻一齊死。

真正嘅Backup,最低限度都要斷咗電離機儲存,最好仲放喺係第二個地址。

已經有好多個舊Post證明咗幾隻HDD一齊死嘅機會有幾高!
兩隻SEAGATE 一過保,就一齊死 - 2015-10-26
時運高兩隻 Seagate 3T 一齊死 - 2015-8-13
[求救] 3 隻 HDD 一齊死哂? HD盒累事? - 2010-7-28
一齊死兩隻HDD - 2009-8-12

因為買左個NAS, 買左幾個HDD (SEAGATE, 全部死哂), 將D 相用2個HDD 載住 ...
kotokun 發表於 2015-12-28 11:57

仲有一樣野,唔好比我批中你係用普通版Seagate裝喺NAS!係嘅話呢度啲師兄會..... 你明啦!