[其他] 死雞死左,有冇邊間Data Recovery可靠又平D?

唉!
普通死雞3TB,
聽到D怪聲,好似支針卡住左咁。
已經第二隻架啦,之前果隻無咩重要就唔理佢!
呢隻好多重要野,希望拎得番D資料~
有邊間Data Recovery可靠又平D?

連續死一隻2TB,一隻3TB
兩隻都係用左2年幾,
死雞真係好準時打柴!

相信你知道價錢之後就覺得入面D data唔係好重要

http://www.seagate-datarecovery. ... hp#RECOVERY_SERVICE
ST3000DM001個價 x10,夠你做10份rotate mirror backup。

已經提過好多次硬碟係話死就死,一定一定要做Backup,用FreeFileSync又方便又唔洗錢就做到Mirror Backup,唔通Mirror Backup真係咁難咩?

早幾日先有個師兄問點救SSD入面啲重要資料,而家又來多單問Recovery,一月過咗8日都唔夠已經有兩單,請問啲師兄們幾時先醒?

如果師兄你係喺我面前,我一定大巴大巴咁星醒你!每一巴都講一句......

做BACKUP啦唔該!

如果其實師兄見到呢個Post而又未做Backup,唔好諗即刻去買多個HDD去做Mirror Backup,我唔想又見多個"個XX死咗/變咗RAW,想救翻入面啲重要資料"之類題目嘅Post!到時我好怪我唔手下留情鬧爆!

$6300!!!!!
不過應該真係會去搞~
資料太重要!

順便問下4隻3TB滿既資料點樣 BACKUP 可以有效率D?
定係買個8bay NAS SET RAID1最好?
NAS RAID1又洗唔洗再 USB BACKUP?

$6300!!!!!
不過應該真係會去搞~
資料太重要!

順便問下4隻3TB滿既資料點樣 BA ...
khf 發表於 2016-1-8 11:40

最安全係買4隻3TB,再加個USB 3.0或eSATA嘅HDD Dock,每隻各做一份Mirror Backup,再用FreeFileSync去定期更新啲新增或修改過嘅檔案。

如果你買部NAS行RAID 1之後將啲檔案全部移曬入去咁唔算係Backup!

仲有要行RAID唔好用Desktop HDD,因為除錯比較差好易寫錯野,同埋無防震Sensor,結果好快比個RAID玩死,所以最低限度都要用NAS HDD,比得起就最好用Enterprise HDD。

Backup一定要係啲檔案多過一份Copy先之係Backup,最好係放埋喺第二個地方例如親戚或朋友嘅屋企,如果再多一份Write Once嘅Backup就再安全啲。

最安全係買4隻3TB,再加個USB 3.0或eSATA嘅HDD Dock,每隻各做一份Mirror Backup,再用FreeFileSync去定期 ...
harryytm 發表於 2016-1-8 11:44

FreeFileSync, 如果同一個FILE NAME, 但改左內容, 佢會唔會自動更新?

FreeFileSync, 如果同一個FILE NAME, 但改左內容, 佢會唔會自動更新?
goldfish 發表於 2016-1-8 12:16

有2種比對方法,一種係用修改時間加檔案大小,而另一種係Byte-by-Byte。

有2種比對方法,一種係用修改時間加檔案大小,而另一種係Byte-by-Byte。
harryytm 發表於 2016-1-8 12:24

咁係咪呢種Byte-by-Byte 準D 同慢 D?

$6300!!!!!
不過應該真係會去搞~
資料太重要!

順便問下4隻3TB滿既資料點樣 BA ...
khf 發表於 2016-1-8 11:40

$6300 係 最低消費 , 埋單就吾止喇 ......
除左公司資料 , 私人文件好難有 3TB 資料要 BACKUP 喎.......   
***結婚相片同 MOIVE 呢的係吾重要的...***

咁係咪呢種Byte-by-Byte 準D 同慢 D?
goldfish 發表於 2016-1-8 12:25

即係將個檔案入面啲內容逐byte逐byte咁睇下一唔一樣,只要有1個Byte唔一樣都當係唔同。