[其他] HDD經常過50C係唔係最好買過隻?

隻2TB WD2003YYS唔讀寫一到中午都會過50C,而其他啲Segate 2TB ES3只係39-47C,係唔係換過隻穩陣啲?

總時數 27452 個鐘 (3年,1個月,18日,20小時)

換機箱/加強散熱比較好

隻2TB WD2003YYS唔讀寫一到中午都會過50C,而其他啲Segate 2TB ES3只係39-47C,係唔係換過隻穩陣啲?

總時 ...
harryytm 發表於 2016-1-9 02:39

我兩隻 Hitachi 都過 50 度,總時數 38XXX hrs.....都係咁用......

換機箱/加強散熱比較好
kmb3av188 發表於 2016-1-9 03:45

已經有風扇吹住,最熱都係個WD

wd 同 seagate 換位, 會唔會溫度對調?

不過就算長期 50 度都應該唔太大問題, 最多 mon 緊 d
如果 over 60 先要考慮換

之前試過用跑車箱,隻Toshiba 3T 53度,但係之後換左antec 箱,即刻變番3X度

換下個箱,可能會無咁熱

回覆 1# harryytm
嘩成50度 我試過有隻舊硬碟42度就覺得怕怕(27度天氣果時)

HDD溫度高,其實同兩個問題有關,一係佢自己產生幾多熱,二係散熱是否良好或足夠。假如HDD成日讀寫,又係高轉速的,肯定溫度高,但這是正常現象。假如有把風扇吹住,散熱狀況良好,就算大量讀寫也問題不大,相反,就算讀寫只是一般,但長期通風不良,溫度就一定升高。

我好幾隻長run近50度,冇發覺有咩大問題,btw backup定

買咗兩隻2.5" 1TB死雞,而家Scan緊keep住喺42C一啲都唔熱,而且只係用5V 0.85A。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊