[技術討論] clone disk 問題

有隻1TB 分左2個 partition OS  / Data (backuped)
check health 見到harddisk 有warning
買左隻2TB 換, 想試下clone partition

1) 如果想clone曬2個partition 可唔可能?
或者會唔會clone 好耐?

2) 用邊隻clone disk software好?

3) 隻2TB 都係想有2個partition

Please help

補充...部機win7, 另有2集 harddisk
clone 機有冇影響? 洗唔洗拔左線offline先 ??

Acronis true image

有隻1TB 分左2個 partition OS  / Data (backuped)
check health 見到harddisk 有warning
買左隻2TB 換, 想 ...
紫河馬 發表於 2016-1-9 22:34

1)clone disk 係HDD有幾多個partition都clone曬,clone幾耐主要係睇兩隻HDD嘅速度,我clone500GB連verify都成2小時。

2)只用過舊版Acronis true image同Easeus Partition Master做clone disk,基本上都 OK,Acronis true image要比錢,但有verify target功能,個人比較喜歡。

3)無問題呀。

4)原理上唔洗拔咗另外2隻HDD,不過我就一定拔咗,免得自己腦殘,SET錯target…

clone 完OS 成功換碟
事後report:
1) 用左隻"AOMEI Partition Assistand Standard Edition" << 官方freeware
2) Clone OS (120GB) 去新碟約 90分鐘 (USB2.0 , ~20MB/s)
3) 我個case 係將 120GB OS partition, clone去全新未有data volume既新碟(2TB, MBR)
4) Clone完換左隻舊碟就BOOT得 (BIOS揀番新碟BOOT)
今朝9點搞到呢家先搞掂....因為自己多碟搞亂左 搞左一大輪先sort番好
虛驚左半個鐘 以為自己clone左去其他data碟...

下次要做,事前要mark好曬所有機上面既碟,(serial, 邊條sata線, 邊隻係OS...etc)
最好clone機時好似樓上師兄咁 只有一隻新一隻舊 其他offline曬
包冇錯

clone 完OS 成功換碟
事後report:
1) 用左隻"AOMEI Partition Assistand Standard Edition"  ...
紫河馬 發表於 2016-1-10 11:35

好奇想問係咩Warning?
SMART 05?
Clone過程中有無遇到卡死嘅Bad Sector?

回覆 6# harryytm
reallocated sector count
黎緊幾星期都唔得閒搞 又唔想到時先壞, 咋咋林搞左佢

回覆  harryytm
reallocated sector count
黎緊幾星期都唔得閒搞 又唔想到時先壞, 咋咋林搞左佢 ...
紫河馬 發表於 2016-1-10 13:10

你可唔可以用呢隻壞碟來BT,睇下用到幾時先死,之後上來分享個實驗結果?
我之前壞隻Seagate 2TB只係出咗Pending Sector 2日,連C5都未出就突然死亡。

回覆 8# harryytm
會做動物碟, 不過唔會24x7
觀察一排再上黎report下

回覆  harryytm
會做動物碟, 不過唔會24x7
觀察一排再上黎report下
紫河馬 發表於 2016-1-10 13:20

多謝師兄,功德無量。