[開箱] 終於入左個二手磁帶機 hp LTO5 ultrium 3280 tape drive

會盡快出開箱。

初步傳輸一套44G藍光,用了13分鐘。

LTO5及以上 最好玩是有一个LTFS 功能,裝了他,个磁帶機就成為電腦內其中一个drive.
可以自由從其他drive 雙向 c/p.

1月15日update:

電腦用hp gen8,
卡要用sas, 我小白唔知道乜嘢係sas,就叫厰帮我係淘宝搵,人仔120, 3g 速度。
收到手先知係pcie卡,試試插入gen8,哈,認到。
未計帶,連運費,連卡,加一年保(唔知壞左保成點,起碼冇DOA.不過厰話佢有o件,信住先。)共港幣 5300左右。
新帶我剛淘宝訂了5盒,港幣200盒。
説回LTFS, (詳情去ultrium 網站看),pk ph 唔比下載,(話部機過左保養),但LTO5
最重要就是這个功能。用唔到這個功能,真係用泥重door stopper 好過。

後來去左另一个牌子quantum 下載試試,哈,點知原來是標準版,个个牌子也可用。

市面上好多backup 軟件, 昨夜試左一晚,真係慢到嘔,

這部機風扇聲都幾大,是最敗筆。

今次買磁帶機,主要是最近死了2隻硬盤,大約3年貨,入面好多經典藍光冇哂。
google 下,話帶有30年命,真唔真?!
不過我計計,平均要4隻3T, 成本1600,
6年內3200(應該冇理由6年死8隻碟)。
但个人信心問題。

磁帶機最肉赤是笫一次買硬件比較金。
之後帶真是好平。
lto4 二手入門也很平,2000左右,
真係機死左,買過部都唔肉赤,係冇
LTFS function.

磁帶香港真係冇市場,上个星期去左高登,新高登,除了祇有一部二手LTO3,
係冇人賣。(不過硬碟用左2-3年,有冇2手?)。所以抱著total loss 心情去買就ok.

16/1 update :

傳輸速度:
用5400轉硬盤 ,造到 60m/s,
用7200轉硬盤, 造到 110m/s,
用s 記nas 轉, 好慢,造到 20m/s, 點解咁慢?

剛剛收到從淘宝直送離島50升防潮箱。
完好無缺。但50升實物比想像中細。

set 佢大約50%。等3个小时睇下佢達唔達摽。聽聞電費幾十蚊一个月左右。
因為在過帶中,要試試hp可唔可以放入箱內。
肉眼睇可以。搵一曰要計一計可以不連盒存到幾多餅帶,連机35-40餅都好敏水。
回南天快來。

這个方案,除了繼續買帶,要花的錢也可以停了,希望明年LTO6降价,可以入多部玩玩。

家用的話,如何保管好磁帶?

一盒帶可以用幾多次?

一盒帶有幾多G?

一盒帶可以用幾多次?
petersoap 發表於 2016-1-14 23:16

最大敵人是潮湿,一厰家話潮濕下,最好開冷氣或唔好用住。

帶好似2種,一種叫WORM (write one read many)
即祇可寫一次,讀好多次,好似話比legal 用途。
另一種 rewritable

一盒帶有幾多G?
Arcadia 發表於 2016-1-14 23:29

LTO4 800M, 壓縮 1.6激
LTO5 1.5激,壓縮 3 激。

我未試過壓縮,好似鈣load 得好慢。

我未試過壓縮,好似鈣load 得好慢。 ...
colour97 發表於 2016-1-14 23:46

LTO5 1.5T 鍋吧....

會盡快出開箱。

初步傳輸一套44G藍光,用了13分鐘。

LTO5及以上 最好玩是有一个LTFS 功能,裝了他,个磁 ...
colour97 發表於 2016-1-14 23:06

部機幾錢?

一盒帶可以用幾多次?
petersoap 發表於 2016-1-14 23:16

一盒帶一般可以重複用幾十次

我未試過壓縮,好似鈣load 得好慢。 ...
colour97 發表於 2016-1-14 23:46

壓縮對multimedia類型檔案冇咩大作用, 可壓縮空間相當細

回復 8 #AC360

我而家 set 帶用咗三年幾,超過 156 次,都仲好用得  

via HKEPC Reader for Android