[操作疑難] 點解個HGST NAS HDD好似壞壞哋?

買咗個HGST NAS 4T 四個月左右,外置插Dock當archive咁俾部laptop用。

最近幾日copy啲file時個HDD係咁hang,keep住100% active但無任何read/write,等1分鐘左右自己又行返,行咗10秒又hang。

但check返又睇落無嘢,究竟搞乜? 宜家行下停下行下停下連backup都唔知要backup到幾時

打算backup完入safe mode用HDDScan行一次surface test睇下咩料子
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

用咩Dock? 我有啲懷疑你個Dock隻牛有問題。

用咩Dock? 我有啲懷疑你個Dock隻牛有問題。
harryytm 發表於 2016/1/25 11:03

Orico 6629US3
http://www.price.com.hk/product.php?p=171540

個Dock都同個HDD一樣新買...會唔會係因為個氣溫? 因為我頭先攞個火牛時感覺個位好陰寒。同埋點樣睇得出係火牛有問題?

前排我有兩隻死雞3T 都係咁樣情況... 結果出現症狀後一個星期唔夠就死左

前排我有兩隻死雞3T 都係咁樣情況... 結果出現症狀後一個星期唔夠就死左
chrisyip9999 發表於 2016/1/25 16:47

唔係嘛......唔通我已經特登揀咗低壞率嘅HGST仲要係NAS碟都咁快出事?

唔係嘛......唔通我已經特登揀咗低壞率嘅HGST仲要係NAS碟都咁快出事?
boveywong 發表於 2016-1-25 17:14

係咪用神主牌式 DOCKING ?

會唔會係:-
1. 火牛
2. cable/contact/driver
3. 差嘅 usb3 chipset 去唔到 usb3 standard, driver reset 個 docking
試吓插去 usb2

係咪用神主牌式 DOCKING ?
chrisyip9999 發表於 2016/1/25 18:24

姐係點……

會唔會係:-
1. 火牛
2. cable/contact/driver
3. 差嘅 usb3 chipset 去唔到 usb3 standard, driver reset  ...
cal22cal 發表於 2016/1/25 19:06

我諗可能係個火牛問題,因為一直用都冇問題,係自從呢幾日溫度得返單位數嘅時候先發現咁

贊成7樓,插去 usb2 試吓先啦
USB3真係容易有 driver/chipset 問題