[操作疑難] 有關disk to disk 問題

各位師兄 ,大家好
小弟隻舊hdd 經常 full load, 用hdtune check 後發現有兩個位都出現左warning.
於是買左隻新hdd
由於呢隻disk 係用來裝軟件,所以上網睇左有關disk to disk 既資料
有以下問題想請教下師兄們
=====================

小弟就來壞果隻係 hitachi 1tb hdd, 用來裝軟件
另外有隻ssd 用來裝windows
新買既係wd blue 1tb hdd

如果我用easeUS todo 或者ghost 等等既軟件將hitachi disk to disk 去wd blue
會唔會出現一d 路徑錯誤/登錄檔錯誤等等既問題?

唔該哂咁多位師兄

如果係裝軟件的話直接Copy都得唔需要用Clone,Copy到卡住嘅檔案就Skip咗佢唔Copy就得,當Copy完之後,在磁碟管理入面將隻新碟個代號改翻做舊碟個代號,例如舊碟代號係E:新碟代號係F:,將F:改翻做E:就可以。

其實買SSD都係為咗快,唔明樓主點解唔直接裝軟件落SSD上面,無需要裝軟件落HDD搞到咁複雜。

回覆 2# harryytm

感激師兄, 正在將文件 copy 到新硬碟
小弟將某些讀取需時既軟件裝係SSD 到
因為SSD 已長期處於90%佔用率既狀態
只好將其他軟件安裝至HDD

回覆 3# Falcom

啲檔案放咗落去SSD?點解唔係檔案放HDD,軟件裝在SSD?

回覆 3# Falcom
記得買多個同容量嘅HDD將啲檔案復制多一份作為Backup。

回覆  Falcom
記得買多個同容量嘅HDD將啲檔案復制多一份作為Backup。
harryytm 發表於 2016-1-26 15:16

現在煩惱了, copy期間舊硬碟full load, 看來已經太遲了
因為遊戲佔用SSD空間很可觀
所以再裝多十多個軟件後就沒位裝了

現在煩惱了, copy期間舊硬碟full load, 看來已經太遲了
因為遊戲佔用SSD空間很可觀
所以再裝 ...
Falcom 發表於 2016-1-26 15:29

而家嘅遊戲裝在HDD嘅載入時間同SSD差唔多,除咗個Game Engine設計差到Battlefield 3/4個程度,否則無需要裝落SSD。

回覆 6# Falcom

另有一個方法就係買個SSHD或者用Intel底板內置個Smart Respond功能,我係用後者,OS裝在經Smart Respond加速嘅HDD。