[保養相關] 請問過熱導致死HDD有無得保?

如題
其實仲想問埋假如停電或火牛神左,碰撞(算係輕微,其實係唔小心踢到機箱搞到壞HDD)及長時間使用及大量BT,而引致死HDD都有無得保?
當然,外觀無乜意外痕跡

雖然我知間間公司唔同
但都想各位分享一下自己或朋友經歷
最近壞隻碟,要RMA,大機會有得保養就搞,無乜機會就算數由佢壞

如題
其實仲想問埋假如停電或火牛神左,碰撞(算係輕微,其實係唔小心踢到機箱搞到壞HDD)及長時間 ...
kelvinchm 發表於 2016-2-5 02:16

佢鬼知你停電或火牛神左?
佢鬼知你碰撞?(外觀有明顯損壞除外)
佢鬼知你成日BT?

唔好咁老定呀,最近唔係爆出來話HDD的內部有加料的間碟軟件咩!可能佢知道你虐待佢個HDD架。

唔好咁老定呀,最近唔係爆出來話HDD的內部有加料的間碟軟件咩!可能佢知道你虐待佢個HDD架。 ...
diy-apprentice 發表於 2016-2-5 11:07

仲好
可以推上報

佢鬼知你停電或火牛神左?
佢鬼知你碰撞?(外觀有明顯損壞除外)
佢鬼知你成日BT? ...
lung510 發表於 2016-2-5 10:56

"Caution. Product warrenty is void if any seal or label is removed, or if the drive experiences shock in excess of 300Gs. "

Seagate ST3750330AS 真係有依句野,入面可能有sensor,但我輕微碰撞應該無咁大力(其實Gs係點解)

過熱呢? 入面應該都有heat sensor咖,但唔知佢有無記錄到最高溫度
BT可以睇寫入有幾多,同埋其實意外斷電計數都幾誇張
用左差唔多兩年就已經有500counts

感謝各位留言,咁我就去RMA算

都想順便問埋,假如想係保養就到期時免費換新的話,有無乜方法可以成功?
SD卡我就試過靜電整壞而免費換新,唔知HDD受唔受依套

"Caution. Product warrenty is void if any seal or label is removed, or if the drive experienc ...
kelvinchm 發表於 2016-2-5 21:18

之前check SMART見過可以記錄lifetime最高溫度

都想順便問埋,假如想係保養就到期時免費換新的話,有無乜方法可以成功?
SD卡我就試過靜電整壞而免費換新,唔知HDD受唔受依套
kelvinchm 發表於 2016-2-5 21:21

我唔認為咁樣係值得鼓勵既行為。

感謝各位留言,咁我就去RMA算

SD ...
kelvinchm 發表於 2016-2-5 21:21

所謂換新,其實只係換翻修完的新,並不是零售的全新貨。正常程序下,假如係保修期內的,只要唔係人為刻意損壞,代理都會處理的。