[開箱] Segate Desktop 6TB 唔嘈!

11個月前買了 HGST NAS 6TB x2 現在差唔多用唒個12TB
咁就開始揾有沒其他6TB ~ 因為HGST NAS真係太嘈
- WD Green / Blue : 本人同WD嘅Experience不太好 不考慮
- Toshiba : 聽聞4TB好嘈 唔敢試 雖然去最平
- Segate : 無乜人講 就博下去...

現在 Segate 6TB x2 用了2日 唔嘈 I am happy! (HGST 6TB x2 現用來 offline backup)

p.s. 見到聯強代理個包裝真係好驚隻碟嘅健康XD

but how long will it last?
make sure use s.m.a.r.t to check the health every week.

回覆 2# chanmingfu

SEAGATE民用新版可免則免.

但WD視價錢,容量,最後成本作出最恰當選擇

如果是我,根據PRICE.COM.HK參考價,用WD6001FSYZ好過. 但低於呢個, 我反而會先用WD BLUE.

SEAGATE可免則免

早兩日買左隻 segate 5T 比隻 nas 都算靜

回覆 4# ericyuk

現時WD仲好過SEAGATE.   而且價格合理.

回覆  chanmingfu

SEAGATE民用新版可免則免.

但WD視價錢,容量,最後成本作出最恰當選擇

如果是我,根據P ...
polarhei 發表於 2016-2-8 18:07

WD6001FSYZ 太$$$
Blue用過1隻爆Bad sectors -_-

我就至緊要平,唔怕嘈,吐絲巴仍是我致愛.....

本來己經向amazon買咗Seagate 8TB Archive,但新年前運唔到過黎香港,最尾cancel order....

回覆 7# god_snowman

你用緊邊個型號? 如果你唔係用6TB, 噉真係唔抵.  因為, 我曾經買過1TB商用. 因為最低消費是700港元. 自此我要多作比較. 當然, 如果看商用系統. 越大理論上越有利.

回覆  god_snowman

你用緊邊個型號? 如果你唔係用6TB, 噉真係唔抵.  因為, 我曾經買過1TB商用. 因為最低 ...
polarhei 發表於 2016-2-8 19:11

ST6000DM001 - $1805
平 WD6001FSYZ $400 左右