[購買問題] 4TB HDD 邊隻好?

隻 2TB HDD 用 HD TUNE 掃到好多紅點, 同埋成日出 I/O ERROR, 而家O係 FILE MANGER 度唔見埋, 請問係咪已經可以掉得?
我想買隻 4TB replace 呢隻 2TB, 請問而家邊隻較好?
先謝.

係玩完,仲有無保?
4T有平買平,貴既唔一定最好...

4TB我用緊WD RE
比RE版2TB温度高兩三度到

貴貨主要煩少尐,但要睇容量

據知WD RE最新6TB可能是全場最抵玩。 我自己看過價錢,雖然比Blue版貴四百元,但確保冇噉煩。 當然小容量是另一個故事

係玩完,仲有無保?
4T有平買平,貴既唔一定最好...
kingston00 發表於 2016-2-8 01:40

O岩O岩開機見得返個 HDD, 做左 chkdsk 後再用 HD TUNE 睇就唔見晒 D 紅點... 係咪都係照換呢?
好似仲有大半年保... 係 VST (要上網定打電話?)

4TB我用緊WD RE
比RE版2TB温度高兩三度到
a39g99 發表於 2016-2-8 14:04

4TB 係唔係 RE 算係暫時叫做最買得落手既呢? 不過我出事呢隻都係 RE 黎... ORZ

貴貨主要煩少尐,但要睇容量
據知WD RE最新6TB可能是全場最抵玩。 我自己看過價錢,雖然比Blue版貴四百元, ...
polarhei 發表於 2016-2-8 14:52

我諗我換都係換 4TB... 定係等代理換返呢隻俾我用呢?

4TB 係唔係 RE 算係暫時叫做最買得落手既呢? 不過我出事呢隻都係 RE 黎... ORZ

我諗我換都係換 4TB... ...
fatyee 發表於 2016-2-8 21:21

手氣呢家野就好難講...
我自己用開RE都無出過事
RE做得五年保,即係廠商都有信心先會咁做,同其他色比應該比較好掛,買RE都係買個安心
我有RE2,3,4TB
當初都唔唸往買4TB,怕佢太多碟會熱
(點知果陣買好似3TB同4TB差得個200-300?咁就買來試下水)
但係用落都係高兩度到
我RE 7x24咁用,熄機次數唔過10次
4TB用左半年到,無咩問題

不過都係唔放心,想試其他又無咩好選擇...
WD Red? RE都唔得,下級產品會仲耐用?
死雞企業版? 死雞近期好似仲衰過WD
HGST氦氣? 係少人買所以數字先咁低定係真係咁好呢。。。
東豬太平我又唔放心

假如要試就HGST吧...硬碟真係睇手氣,都好難講貴就一定耐用

手氣呢家野就好難講...
我自己用開RE都無出過事
RE做得五年保,即係廠商都有信心先會咁做,同其他色比應該 ...
a39g99 發表於 2016-2-8 21:43

而家隻 2TB 最搞笑係時得時唔得... 俾代理換佢都唔知會唔會話佢 check 過冇事唔換.
HD TUNE Health 全部都係 OK....
完全唔知發生咩事.

而家隻 2TB 最搞笑係時得時唔得... 俾代理換佢都唔知會唔會話佢 check 過冇事唔換.
HD TUNE Health 全部 ...
fatyee 發表於 2016-2-8 22:26

有冇用第部機試過...
就咁聽師兄你講似係部機問題,唔似隻碟有問題
(例牌解決方法換條sata線,換個SATA位)

我就係為左試隻碟有冇問題,特登買左個國產dock試,百幾蚊就得
用第部機試就知硬碟有冇事