[購買問題] 外置harddisk定外置硬碟盒+HDD好?

請問如果想買個USB3.0 3TB harddisk駁落我個router Asus AC68U度,純綷作普通儲存及讀取作用,價錢希望係$1000以下,我應該買個外置harddisk定係外置硬碟盒+3.5"HDD好?

選項一:Western Digital My Book Essential USB3.0 3TB(其實有冇「Essential」有乜分別?)

選項二:Western Digital WD30EZRZ + Orico 3588US3

我見兩樣價錢好似差唔多,大家覺得以上兩個選項邊一個較好?還是覺得有其他更好的選擇?謝謝

外置硬碟未必可以拆盒直插sata,
拆到插到都可能讀唔番data
而且外置hdd多數係green/dm系列
仲有係外置hdd太熱
外置硬碟盒有風扇

又可以raid1或者插esata
又可以熱插拔換hdd
hdd買t記 / 直接攻頂
外置硬碟盒+HDD
(唔好用中國牌子盒, 唔好貪平最少要400蚊/bay)

仲有係外置hdd ...
dmm.co.jp 發表於 2016-3-19 00:27

其實我而家個rounter駁住一隻Seagate 2.5"外置harddisk,一直都冇乜問題,只係因為佢容量太少得1TB用爆咗啫,仲要係幾年前買既款都從未出現過任何問題,摸落去亦唔覺好熱,所以我覺得繼續用其他牌子既外置harddisk應該都唔係太大問題既(WD應該點都好過我用緊既Seagate吧?),轉用3.5"亦應該比我用緊既2.5"好吧?

Harddisk只係駁住rounter而唔係NAS,都可以行raid嗎?

另外想問以下三隻外置Harddisk有乜分別?

Western Digital Elements USB 3.0 3TB
Western Digital My Book USB3.0 3TB
Western Digital My Book Essential USB3.0 3TB

價錢差唔多係唔係Western Digital My Book Essential USB3.0 3TB最好?

剛睇到如果買普通harddisk,TOSHIBA DT01ACA300 仲平過 Western Digital WD30EZRZ,Toshiba有7200轉反而仲平啲?咁係咪TOSHIBA DT01ACA300抵好多?

抱歉太多問題,謝謝

仲有係外置hdd ...
dmm.co.jp 發表於 2016-3-19 00:27

如果係買外置硬碟盒既話有乜牌子推介?Orico係唔係中國牌子?

via HKEPC Ionic Reader v0.5.0 - iPhone

orico 3588US3,不是不好,小了一個很重要的功能「自動休眠」( 問過orico 客服都話無)。

你可去優越者TB ...
有運行 發表於 2016-3-19 01:03

謝謝提供意見,我對外置硬碟盒其實冇乜認識,都唔知原來可以有自動休眠呢啲功能,不過我唔用淘寶的,如果想去腦場買有乜推介?

回覆 8# joejoni
黃金剪星有orico野賣,仲好齊款,除此之外仲有其他牌子嘅同類野賣。