[購買問題] 平平地想買隻SSD 比notebook 用

Notebook 同Desktop 揀SSD 有冇分別
冇咩要求, 部Notebook 做下文書野, 上網睇片咁
係想開機快D

揀岩隻ADATA Premier SP550 240GB $509
係唔係睇返部腦SUPPORT SATA3 就冇問題?
唔該

Notebook 同Desktop 揀SSD 有冇分別
冇咩要求, 部Notebook 做下文書野, 上網睇片咁
係想開機快D

揀岩隻ADA ...
waterkit 發表於 2016-3-20 01:40

唔怕TLC的話其實可以用,有平買平都得
建議買左後唔好成日寫野入去,你用返ADATA ssd toolbox來優化返你個系統
TLC唔大寫的話都應該用得耐
$509未係最平,見有$469 (prixx.com)

題外話,部腦大部分有sata插都應該support
但小心有D腦個系統還原區係HDD一個隱藏磁區到,你換左ssd要另外買碟重裝windows
想保留的話就要用就用軟件clone現有資料入新ssd

唔怕TLC的話其實可以用,有平買平都得
建議買左後唔好成日寫野入去,你用返ADATA ssd toolbox來優化 ...
kelvinchm 發表於 2016-3-20 03:04

唔博啦~
正常大路好D, 始終HD 壞D 野冇哂好麻煩
THANKS!

唔寫野入去,咁買黎做咩
咖啡灣 發表於 2016-3-20 11:06

我話盡量少寫,無話唔寫

建議還建議,你想買返來點用都唔關我事咖
TLC的確係上限寫入無MLC咁多

TLC samsung evo 840測試上限係800幾TB,的確係比MLC少

要就住呢用,不如唔好用
咖啡灣 發表於 2016-3-20 12:55

有問題我就講,講左好過俾人話我太信賴TLC
更何況我自己又咪用ssd照bt同ps出相當暫存

從來我都唔會偏幫任何產品,有隱憂嘅就應該講

例如醫生做個手術,副作用都會講
而我正正有依種口多嘅情況

舉多個例,超頻從來都會話有機會唔穩定或壞機
網友教超頻會講,我幫fd超頻我都會照講
但我依然照常長期超頻

可以話我戴頭盔,但最少有乜事唔洗入我數

純分享, 不喜勿插.
我都認為買返來唔應該要就住用, 不過認清風險好重要. 好似樓主個情況咪定期backup 囉.
我自己剛買左部laptop, 嫌跟机m.2 既ssd唔夠快. 都身痕想換過條.   跟1TB HD 都諗住換埋隻 1TB SSD. 咁又點, 自己承受到咪冇問題囉.