[操作疑難] 升級Raid 1 問題, 苦腦中.

* Raid controller 用緊 ICH10, 可插5隻HD, 但衹可以做一個raid.

本身部機有一隻 500GB system disk.
及另外500GB x 2 行 raid 1裝 data.

但而家唔夠用, 買左2T x 2, 想將500GB x 2果個 raid 1 volumne 用 2T x 2 代替.

最簡單係插插晒兩隻2T 落去加入原本 raid 1, 再rebuild, 之後蚊走 500GB.
但咁做, 2T 會變左得500GB 可用, Raid controller 個software又無得將volume resize.

而個raid controller 又唔畀再做多個 raid. 如果可以, 直接將兩隻 2T做另一個array, 再抄files就搞掂.

有無ching有經驗, 可否指點?!  

唔好一次過換哂兩隻
就咁拆走一隻500GB, 插一隻2TB落去
佢Array會變Degraded, 你用隻2TB rebuild
rebuild好再拆埋另一隻500GB, 之後放埋另一隻2TB落去rebuild
兩隻2TB rebuild好之後應該會變2TB Array

RAID 保護能力好有限,喺HKEPC成日都見有師兄出Post話RAID 1一次過死2隻,樓主有無考慮過唔好行RAID,拎另一隻用嚟做Offline Backup仲好。

唔好一次過換哂兩隻
就咁拆走一隻500GB, 插一隻2TB落去
佢Array會變Degraded, 你用隻2TB rebuild
rebuild好 ...
KinChungE 發表於 2016-4-2 15:51

試過呢招, 蚊走一隻500GB, 插一隻2T, rebuild, 個volume得 500GB, 再蚊走另一隻500GB, 再插另一隻2T, rebuild完都係500GB, windows 睇個volume淨係得500GB.

RAID 保護能力好有限,喺HKEPC成日都見有師兄出Post話RAID 1一次過死2隻,樓主有無考慮過唔好行RAID,拎另 ...
harryytm 發表於 2016-4-2 17:21

Offline backup 有兩樣野幾煩,
1. backup D野唔係最update ,
2. backup要用太長時間, 一晚都唔夠. 因為D files大部份係細file, 好多 .c, .js, ...  數量以佰萬計.

Offline backup 有兩樣野幾煩,
1. backup D野唔係最update ,
2. backup要用太長時間, 一晚都唔夠. 因為 ...
laputafish 發表於 2016-4-2 17:30

唔一定要次次full backup
incremental backup就好快

回覆 5# laputafish

有無研究過點用FreeFileSync?

佢主要用Timestamp同File Size去做對比,又可以選擇bit by bit咁對比檔案內容,對比咗出嚟唔同嘅檔案,會有一個List Show曬出嚟,比你選擇點去處置,識得點設定可以Backup埋Revision。

唔一定要次次full backup
incremental backup就好快
KinChungE 發表於 2016-4-2 17:32

回覆  laputafish

有無研究過點用FreeFileSync?

佢主要用Timestamp同File Size去做對比,又可以選擇bit ...
harryytm 發表於 2016-4-2 17:33

明白了

剛發現可以將 raid disk 變番做 non-raid disk. 咁可以在Windows 改變 size.
而 intel raid 個 software 可以建造 raid 及保留指定那隻disk的資料, 咁就應該可以搞掂.

過去 7年試過兩次, 其中一隻 disk 壞壞地, 換過隻 hd 再 rebuild, 搞掂, 慣左呢個方式保護資料, 都算方便.

謝 KinChungE, harrytm.