[操作疑難] 請問有冇辨法唔拆舊機硬碟,將舊機總共300GB的資料copy番去新機?

請問有冇辨法唔拆舊機硬碟,可以將舊機總共300GB的資料copy去新機?
(當然唔想專登買新外置硬碟做依樣野)
舊機係32bit電腦,新機係64bit電腦.

謝謝幫忙

請問有冇辨法唔拆舊機硬碟,可以將舊機總共300GB的資料copy去新機?
(當然唔想專登買新外置硬碟做依樣野)
舊機係32bit電腦,新機係64bit電腦.

謝謝幫忙
bobby_chan 發表於 10/4/2016 17:05

在新電腦上 Share 一個 Folder ( 要可以寫入 ),兩部電腦通過網絡線連接 ( 例如接駁上同一個 Router ),在舊電腦上的「網絡」尋找新電腦,打開在新電腦上 Share 的 Folder,然後就可以直接將舊電腦的檔案複製到新電腦的 Share Folder 上,速度視乎網絡線及 Router 傳輸速度而定。

http://www.synnex.com.tw/asp/fae ... 805&seqno=20699

回覆 2# Jamesbond007
唔好意思,我漏左講,我部32BIT舊電腦係行WINDOWS XP ,是否可以用到你以上方法?
同埋唔用ROUTER得唔得?

唔好意思,我漏左講,我部32BIT舊電腦係行WINDOWS XP ,是否可以用到你以上方法?
同埋唔用ROUTER得唔得?
bobby_chan 發表於 10/4/2016 18:36

Windows XP 一樣可以使用這個方法 ( Share Folder 的程序是在新電腦的 Windows 上進行 ),不過要找「網絡上的芳鄰」。

至於不用 Router?為什麼?你不希望兩部電腦都可以上網嗎?你打算直接用一條網絡線連接兩部電腦?

至於不用 Router?為什麼?你不希望兩部電腦都可以上網嗎?你打算直接用一條網絡線連接兩部電腦?
Jamesbond007 發表於 2016-4-10 06:40 PM

OP's question is quite vague and perhaps dodgy
Perhaps he's a computer noob?  Or he has something illegitimate so that he does not want to use a router for file transfer, just in case??

I dunno, but that reminded me of the older days without network (or whatsoever) when data transfer between two PCs had to be done via very complicated method under DOS prompt (forgot which cable had to be used btw) or DOS-based cloning software

最快的方法是;
拆舊電腦硬碟;
到新電腦用 SATA CABLE 連接;
直接抄檔案過新硬碟;
如果只經 網絡線;
好多機都唔可能過資料時快過 10M;
最快過資料都是行 SATA CABLE;
應該可以接近 150M;
人兄重要過 300G;
那麼多;
你想行 幾十個鐘;
定幾十日;

OP's question is quite vague and perhaps dodgy
Perhaps he's a computer noob?  Or he has something i ...
anon893 發表於 10/4/2016 11:02 PM

That reminded me of the old crossover / parallel cables directly connect from 54K lan cards between PCs

回覆 3# bobby_chan

可以用CROSS OVER線, WIN 7 就普通LAN線都得, 但唔知點解唔月手得ROUTER呢?

回覆 1# bobby_chan

請勿"有犯罪或不誠實意圖而取用電腦",方法如下
http://hackaday.com/2013/02/25/u ... r-to-transfer-data/

回覆  bobby_chan

可以用CROSS OVER線, WIN 7 就普通LAN線都得, 但唔知點解唔月手得ROUTER呢?  ...
qwb4 發表於 2016-4-11 00:06

唔關OS事
睇lan card / router支唔支援Auto MDIX