[其他] 關於硬碟加密既問題

1. Notebook既BIOS通常都有得設定HDD password,如果我係notebook A設定左之後搬隻HDD去notebook B,notebook B用唔用到個HDD?定只有Notebook A先可以解鎖或刪除密碼?

2. 我想係Desktop用self-encrypting drive,我係用Z170底板,我估呢類家用晶片都唔會得比我設定,有無咩SATA卡係可以設定SED密碼?

3. 如果問題2係有,咁會唔會好似問題1咁只有個張卡可以解密或刪除密碼?

1) 係唔可以在 notebook B用到,因為OS 已經set 咗 for Notebook A ONLY
2)可以用 software ,如 encrypt stick, truecrypt ......等等
3)HDD with OS ---only that computer can do.

If USB, sd card ---any PC can do (some may need to install encrypt software on your target Computer to do unlock for your Encrypted USB / SDcard)

1) 係唔可以在 notebook B用到,因為OS 已經set 咗 for Notebook A ONLY
2)可以用 software ,如 encrypt st ...
M1A1_100 發表於 2016-4-13 03:09

1. 同OS無關, 個password係save左去HDD firmware, 搬去第二部機一樣用得
2. 用software就唔算self-encrypting, 浪費左隻碟本身既功能

樓主要搞清楚hdd password =/= encryption
hdd password只係firmware上lock住你唔俾你read/write, 有心偷你data的話, 搵另一塊PCB換左佢已經讀到(如果firmware係放響PCB上的話)
但係encryption係D資料完全變哂, 就算拆殼拎碟片出黎做data recovery, 拎出黎D data都會係一大堆垃圾, 要連埋條key先decrypt到

1. 同OS無關, 個password係save左去HDD firmware, 搬去第二部機一樣用得
2. 用software就唔算self-encryp ...
KinChungE 發表於 13/4/2016 09:56 AM

1)  也是對的,Bios password 是對 HDD 無關。 但如果樓主想用回原先個 HDD內的OS, 就違反了licence agreement, 除非把HDD format 用新買/新裝OS 才可用 。

2)如果一定要用 hardware encryption, 就一定要本身隻 motherboard support,在 BIOS 開 ATA password, 但是很少 Motherboard 會有這 support。

2. 用software就唔算self-encryp ...
KinChungE 發表於 2016-4-13 09:56

其實是但的,我用notebook A鎖左一隻HDD a,之後我無Del pw就搬左去notebook B
然後A裝左另一個HDD b,本身b就無pw,哩個時候我又手多係A BIOS做左pw deletion
之後我發現a係B係用唔到,要打密碼,但就算打啱都係話錯
然後我搬返返去A,又係一樣
但只要我係A BIOS設定返hdd pw,我就可以unlock a
但要設定hdd pw,部機就一定要有hdd installed,否則選項會消失
所以我係用無pw既b,係A到set左pw,拆返出黎裝有pw既a,再del a既pw,我先可以係B讀a
但係由於A BIOS已經無左pw設定但b被設有pw,就變成b邊部機都讀唔到
情況變成我只可以a unlocked, b locked或a locked, b unlocked
總之就係要unlock有pw既hdd,BIOS必須有設定過pw既record,如非,開機時依然會問你HDD pw,但打啱都會話錯

好複雜

第二三條問題就無關係既,只係我想係Desktop上面用SED
但我想知有咩SATA卡可以設定SED pw,我知商用晶片組有,但我係家用Z170
同埋就係想知SED會唔會又係同Controller縛埋一齊好似問題一咁,我想個encrypted SED可以係另一部電腦讀

你呢個問題真的完全同 OS 無關 XD 哈!
可能關係你 Notebook (A , B) 及 HDD(a,b) MAC address 認證問題

I use veracrypt [https://veracrypt.codeplex.com/] (a true replacement of the obsoleted truecrypt project [http://truecrypt.sourceforge.net/]) to create secured vaults of 2TB to 3TB in capacity.  Very stable.  However, I've not yet tried the system partition or entire system drive encryption ...

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

因為truecrypt 在幾年前已停止所有支援,而Veracrypt是一班trupcrypt支持者把這個已「停產」程式 繼續伸延開發下去,而得出更優化的 Veracrypt 。