[其他] BlackBlaze硬碟死亡斗統計

https://www.backblaze.com/blog/hard-drive-reliability-q4-2015/

一句到尾死雞ST3000DM001 3TB是注定冇運行,死亡率達28%,筆者3TB死雞裝在盒內不小心由離地不足半米跌下,不幸陣亡,硬碟十分脆弱
各位收藏家小心保管

記得好耐前仲有maxtor,果時大家都知佢個朵幾臭,後來做唔店賣左俾seagate,seagate就係咁被我永久 blacklisted

記得好耐前仲有maxtor,果時大家都知佢個朵幾臭,後來做唔店賣左俾seagate,seagate就係咁被我永久 blackli ...
saimon05 發表於 2016-4-17 10:03

我反而以前係外國的日子成日吼maxtor翻新碟大減價,好多年買咗五六隻,都未試過有任何問題……Maxtor個朵係堅正。

反而俾個臭名遠播嘅死雞食咗,自此我都無乜邊隻牌子充滿信心……

via HKEPC Reader for Android

呢間公司之前話已經將所有ST-3tb全數退役

不過見佢地4TB依然大手買入 似乎佢地對Seagate依然有信心

似乎除咗貴少少之外,HGST 又真係幾好咁

似乎除咗貴少少之外,HGST 又真係幾好咁
PNBA 發表於 2016-4-17 10:43

My HDS723020BLA642 (2TB) has been using for more than 6 yrs ... it's still good !

Recently relocated from NAS to DAS running at raid0 with a 2 yrs old Toshiba 2TB, making a virtual 4TB

May be it could live for ... 10 yrs

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

呢間公司之前話已經將所有ST-3tb全數退役

不過見佢地4TB依然大手買入 似乎佢地對Seagate依然有信心 ...
danny9428 發表於 2016-4-17 10:38

出名嘅 HDD 生產商一隻手數得晒, 以佢咁大嘅 HDD 需求量, 無可能因為一個牌子嘅部份型號出問題而將成個牌子 blacklist 佢, 否則唔使好耐無牌子可以用, 唯一可以做嘅係制定啲策略去減低個風險.

- H牌 仍然出色
- 死雞 3T 應該排除唔列入統計
- T牌中規中矩, 以價錢黎講 CP 一流
- WD 好一般 (或者可以話偏差)

HGST真係咁好? 係少人買%先低?
同WD RE比又點

有機會想試下佢隻8TB,係唔係真係比我買兩隻4TB RE仲要好

HGST  幾好