[產品資訊] Backblaze 既Backup service如何?

本身都係NAS抄多份,同埋N耐先update一次既offline backup
但係D XX locker搞到有D驚,想問下Backblaze 既Backup service如何?
大約3-5TB野左右

本身都係NAS抄多份,同埋N耐先update一次既offline backup
但係D XX locker搞到有D驚,想問下Backblaze 既Bac ...
eh 發表於 2016-4-21 22:52

transfer 3-5TB to US? Good luck.

首先條broadband 要超級抽得

首先條broadband 要超級抽得
marcochl 發表於 2016-4-22 08:50

Netvigator 500

Netvigator 500
eh 發表於 2016-4-22 13:54

家用isp免問
oversea bandwidth既priority低

5t data 經 broadband upload
100M 行盡 12.5Mb/s, 都要四日, 如果 incremental 200G 又要四個鐘
500M 行到 50Mb/s 先叫可接受, full backup ~1 day, incremental ~1 hr
Restore 又幾日, 都係自己做 offline backup 好D, 時間可以控制到
除非 offsite 對你黎講好重要就另計

回覆 6# rabbit82047

數冇計錯
但唔太常要 full restore 掛
頭一次 full backup 痛苦姐

回覆  rabbit82047

數冇計錯
但唔太常要 full restore 掛
頭一次 full backup 痛苦姐 ...
TH30 發表於 2016-4-23 22:41

其實我自己會時不時, encrypt gitlab backup upload 上 onedrive
平均都 2.x, 最高都淨係得 3.x (mb/s @ hkt 1Gbps)
backblaze 會唔會好d, 定係 isp 限速, 真係唔知
但佢點都係 oversea, 所以我估計最好都只可能係 100mbps
如果要咁樣以日計 upload, 除非係經 24x7 nas upload 唔係真係好痛苦

另外, incremental backup 唔可以無限 incremental
中間某個 interval, 一定要做多次 full backup
如果唔係既話, 個 base corrupt 左打後全部 incremental backup 都唔洗要
個人習慣係每月一次, 所以每個月都要痛苦幾日, 俾我會放棄

backblaze 會唔會好d, 定係 isp 限速, 真係唔知
但佢點都係 oversea, 所以我估計最好都只可能係 100mbps
如果要咁樣以日計 upload, 除非係經 24x7 nas upload 唔係真係好痛苦
rabbit82047 發表於 2016-4-24 08:18 AM

如果好介意速度,一係用paid google drive/amazon,一係用返本地cloud,但就好X貴
用backBlaze或者carbonite之類多數是貪佢平和無限

如果好介意速度,一係用paid google drive/amazon,一係用返本地cloud,但就好X貴
用backBlaze或 ...
TH30 發表於 2016-4-24 09:00

呢 d backup service (actually cloud drive) 我都係選擇性 backup 壓縮 upload size
只係當為 local 之外既一個 copy
好似樓主咁 5T 都 backup 上去, 無返咁上下網速, 實用性好大疑問