[技術討論] SATA 同 SAS 頭係咪通?

我見好多 SERVER 寫住 SAS 頭既槽都插得入 SATA
其實家陣兩個頭係咪通?

我見好多 SERVER 寫住 SAS 頭既槽都插得入 SATA
其實家陣兩個頭係咪通?
Kch616 發表於 2016-4-28 15:45

SAS頭係兼容SATA頭, 調轉就唔得

頭係一樣
但家用底板的話上到controler 會認唔到SAS

應該係話SAS個插槽可以插SAS/SATA HDD,而SATA個插槽只可以插SATA only (因為中間頂住)。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

應該係話SAS個插槽可以插SAS/SATA HDD,而SATA個插槽只可以插SATA only (因為中間頂住)。

...
wyhui5124 發表於 2016-4-28 19:49

雖然話插得入,但使用上會唔會有問題 ? 例如速度,穩定性. Thx

雖然話插得入,但使用上會唔會有問題 ? 例如速度,穩定性. Thx
yankees 發表於 2016-4-28 19:53

"Serial Attached SCSI (SAS) was designed from the ground up for compatibility with Serial ATA (SATA) disk drives."

http://www.serialstoragewire.org ... 7/itinsights24.html

SAS controller 係原設計已經compatible with SATA drive

What is SAS normally for?
Corgi2016 發表於 2016-5-2 10:46

收手啦師兄!

回覆 9# Corgi2016
心照啦!I am serious!